Snart på lager igen!
ROSMARIN

ROSMARIN

SEK 35,00


Artikelnr. Semi 670

ÖRTGLÄDJE

ROSMARIN – örten som minns allt

Rosmarin är kökets stoiska riddare. Den har sett allt – från romarnas offereldar till dagens ugnsrostade potatisar – och luktar fortfarande fantastiskt.
Namnet kommer av latinets ros marinus, havets dagg. Och det stämmer: den växer där Medelhavet andas, där vågorna slickar stenarna och getterna tuggar i sig örter som doftar solsken och trots.

Rosmarin är doften av Provence, men också av söndagsmiddag, vedugn och långkok. Den är kraftfull, men aldrig burdus – bara ärlig.

1. Rosmarin + potatis = sanningens stund

Skär potatis i klyftor, ringla olivolja, strö flingsalt och färsk rosmarin.
Rosta långsamt tills doften når grannarna. Servera med aioli och självförtroende.

2. Focaccia med rosmarin

Tryck ner kvistar i degen, ringla olivolja och lite havssalt.
Ett bröd som inte kräver något mer än ett glas vin och lite tystnad.

3. Rosmarin i vinäger och sirap

Låt en kvist dra i vinäger, honung eller sockerlag – perfekt till grillade grönsaker och ostar.
Det är små detaljer som skiljer en kock från någon som bara lagar mat. 

Rosmarin påminner oss om att allt blir bättre när man låter det ta tid, dofta mycket och gärna knastra lite i ugnen.

ODLINGSGUIDE: ROSMARIN – älskar värme, hatar blöta fötter

Rosmarin trivs bäst i sol, värme och väldränerad, sandig jord.
Så inomhus i mars–april och plantera ut när risken för frost är över.
Placera gärna i kruka nära köket – där doften kan inspirera varje gång du går förbi.

Vattna sparsamt – rosmarin dör hellre av kärlek (för mycket vatten) än av törst.
Klipp ofta, så förgrenar den sig och håller sig frisk.
I milda lägen är den flerårig, men vill ha vinterskydd eller flyttas in frostfritt. 

Tips: Plantera rosmarin tillsammans med salvia och timjan – de tre bildar en aromatisk treenighet som tål både hetta och glömska.

 


 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt