Nyhet
Cornichongurka AMÉLIORÉ DE BOURBONNE

Cornichongurka AMÉLIORÉ DE BOURBONNE

SEK 49,00


Artikelnr. P1904
st

CORNICHON – DEN LILLA FRANSKA GURKAN MED STOR PERSONLIGHET

Sort: Cornichon Amélioré de Bourbonne

Tänk dig en liten gurka, bara några centimeter lång, knottrig, pigg, grön och så syrligt kaxig att den kan väcka en hel ostbricka till liv. Det är cornichonen – den mest franska av alla gurkor. Små i storlek, stora i charm.

Ordet cornichon betyder faktiskt "litet horn", en blinkning till hur de första smågurkorna såg ut: krokiga, busiga och helt perfekta att lägga in. I Frankrike är cornichons mer än bara tillbehör – de är fransk kultur i glasburk! Du hittar dem bredvid patéer, terriner, rillettes, ost, charkuterier, grillade mackor och på varje bistrotallrik som någonsin haft den goda smaken att bli serverad i landet.

Och bland alla cornichonsorter finns en klassiker:

Amélioré de Bourbonne

En urgammal, fransk sort som odlats i över ett sekel, känd för sin höga skörd, sina små, fasta gurkor och sin eleganta smak. Detta är den sorten restauranger och konservfabrikanter traditionellt använt för äkta franska cornichons. Cornichon Amélioré de Bourbonne nämndes första gången år 1904 i den berömda franska odlingsboken. “Les Plantes Potagères” av Vilmorin-Andrieux – den tidens stora köksträdgårdsbibel.

ODLA CORNICHON – SÅ GÖR DU

Sådd:

  • Förkultivera 4–6 veckor före utplantering.

  • Direktsådd ute går bra när jorden är varm (15–20°C).

  • De älskar sol, värme och mullrik jord.

Plantering:

  • Sätt plantorna först när all frost är borta.

  • Ge dem gott om näring och håll jorden jämnt fuktig.

Växtsätt:

  • Plantorna kan klättra – odla dem gärna mot en spaljé eller liknande för friskare frukter.

Skörd:

  • Skörda TIDIGT! När gurkorna är endast 3-5 cm långa, innan kärnorna börjar utvecklas.

  • Ju oftare du plockar, desto fler frukter bildas.

RECEPT: FRANSKA CORNICHONS I DRAGONLAG

Du behöver:

  • 500 g små cornichons (3–5 cm)

  • 1 msk grovsalt

  • 2 dl vitvinsvinäger

  • 1 dl vatten

  • 1–2 tsk socker (valfritt, ger rundare smak)

  • 5–10 svartpepparkorn

  • 1 liten vitlöksklyfta eller liten schalottenlök

  • 2–3 kvistar fransk dragon

Gör så här:

  1. Skrubba gurkorna och torka dem noggrant.

  2. Packa dem tätt i en varm, steriliserad glasburk.

  3. Lägg i vitlök/lök, peppar och dragon.

  4. Koka upp vinäger, vatten och (eventuellt) socker.

  5. Häll den heta lagen över gurkorna.

  6. Förslut. Låt stå i rumstemperatur ett dygn.

  7. Förvara svalt. Redo efter 5–7 dagar – och blir bara godare.

Servera med:
– baguette och smör
– ostbricka
– potatissallad
– rostade mackor
– som snabb pickles i sallad
– eller hackade i majonnäs till en alldeles fantastisk tartarsås

KURIOSA – LÅT DET BLI LITE BISTROSTÄMNING I KÖKSTRÄDGÅRDEN

  • Fransmännen har odlat cornichons i över 400 år.

  • De första odlades som “gurkor som inte blev tillräckligt stora” – smart hushållning i köket.

  • En perfekt cornichon ska knäppa till när du biter i den – allt annat är en skymf.

  • På franska marknader hittar du burkar med Cornichons extra-fins – det betyder att varje gurka är mindre än ett lillfinger.

  • Dragon är den klassiska örten i lagen: estragon, den franska kökets drottning.

  • Bourbonne-sorten är så älskad att många franska odlare fortfarande håller fast vid den, trots att modernare hybrider finns.

FAKTARUTA 

Sort: Cornichon Amélioré de Bourbonne
Typ: Klassisk fransk inläggningsgurka
Skördelängd: 3–5 cm
Utvecklingstid: ca 50–60 dagar
Smak: Krispig, tät, aromatisk
Användning: Inlagd som cornichon
Bästa ört i lag: Fransk dragon
Ursprung: Frankrike, ca 1800-talet
Skördefrekvens: Varje dag för bästa storlek
ODLA-LA!-tips: Odla mot spaljé – frukterna hålls rena och knottriga