Spenat VIROFLAY

Spenat VIROFLAY

SEK 35,00


Artikelnr. VXO 127/3
st

Viroflay – spenaten från Versailles som intog marknaderna i till Les Halles

Det sägs att när vårvinden drog genom trädgårdarna i Versailles och klockorna ringde i Viroflay, då visste Paris att spenatsäsongen var på väg.
I byn, bara några kilometer från kungens parker, odlades en spenat så ståtlig att den fick namnet Monstrueux de Viroflay – den monstruösa spenaten från Viroflay.
Bladen var stora som handflator, blanka som silke och tillräckligt kraftiga för att fylla en hel gryta.

I gryningen lastades de tunga korgarna på vagnar som gnisslade mot staden. Målet var Les Halles – Paris’ myllrande hjärta, där grönsaker, fisk och vin möttes i ett doftande kaos. Där trängdes bönder, kockar, köksmästare och societetsdamer i samma andedrag. Luften var tjock av röster, dofter och ånga. Någon ropade efter ostron, en annan efter kronärtskockor – och när Viroflay-spenaten anlände, log handlarna.
De stora bladen rullades ihop som gröna solfjädrar, och alla visste: nu är det vår i Paris!

Viroflay var kungens spenat, men också folkets. Den växte lika troget i de kungliga köksträdgårdarna som i de små odlingarna längs Seine. Och än idag bär den på smaken av sin historia – grön, smörig, mild och stolt.

Och smaken? Mild, rund och grön med en smörig ton som får den enklaste omelett att kännas som något man borde äta ur porslin med gulddekor.
Viroflay är spenaten för den som inte nöjer sig med “grönt” på tallriken, utan vill ha en berättelse till maten – en liten bit av Frankrikes köksträdgårdshistoria. 

 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt