Fakta – Flageolet Chevrier Vert
Typ: Buskböna / spritböna
Ursprung: Frankrike
Historia: 1800-tal
Namn: Efter Gabriel Chevrier, fransk fröodlare
Färg: Ljusgrön vid tidig skörd, vit vid full mognad
Smak: Mild, lätt nötig, krämig
Användning: Grytor, sallader, puréer, klassiskt till lamm – men lika fin i grön mat
Visste du att…
Gabriel Chevrier var en av de första som förädlade bönor med fokus på smak och kulinarisk användning - inte bara avkastning. Tack vare honom blev flageoletbönan ett självklart inslag i det franska fin- och husmansköket.
Odling – så lyckas du
Flageolet Chevrier Vert är en lättodlad, lågväxande buskböna som passar utmärkt i svenska köksträdgårdar.
Bönorna skördas när baljorna är välutvecklade men fortfarande gröna. Sprita och använd bönorna färska, eller låt dem torka lätt för senare bruk. Ju tidigare de skördas, desto mildare och krämigare smak.
Vattna alltid bönor på morgonen – aldrig på kvällen. Då håller sig plantorna friskare och bönorna blir sötare.
Gröna & snälla receptidéer
Flageolet à la provençale (klassisk och enkel)
Koka bönorna mjuka i lättsaltat vatten med lagerblad. Fräs lök långsamt i olivolja, tillsätt vitlök, timjan och bönorna. Avsluta med citronzest och hackad persilja.
Servera ljummen – perfekt som ensamrätt med bröd eller till grillade grönsaker.
Krämig flageoletpuré med örter
Mixa kokta flageoletbönor med lite kokvatten, olivolja, vitlök och färsk dragon eller persilja. Smaka av med salt och vitpeppar.
Fantastiskt till rostade morötter, bakad blomkål eller som bas på en vegetarisk tallrik.
Fransk bönsallad – grön och snäll
Blanda kokta, avsvalnade flageoletbönor med finhackad schalottenlök, dijonsenap, vinäger och mild olivolja. Toppa med färska örter.
En klassiker i det franska köket – enkel, frisk och tidlös.
Vegetarisk “cassoulet light”
Långkoka flageoletbönor med tomat, lök, vitlök, timjan, morot och lite rosmarin. Avsluta med en skvätt olivolja och en nypa rökt paprika.
Rustikt, mättande och helt utan kött – grön comfort food.