Piment (chili) Sucette De Provence - ekologiska fröer

Piment (chili) Sucette De Provence - ekologiska fröer

SEK 69,00


Artikelnr. FM1644A
st

Piment Sucette de Provence – den provensalska karamellchilin som får alla att le

Vi presenterar Piment Sucette de Provence - den charmiga provensalska sorten som hellre bjuder på solsken och mild hetta och ett leende än eld och lågor.

Namnet betyder bokstavligen "Provenceklubban"och formen avslöjar varför: långa, smala frukter som ser ut som retro karamellpinnar från en fransk marknad. Det är en chili som känns handgjord av solen själv – blank, röd, prydlig och vänlig. 7 av 10 på Scovilleskalan.

Ursprung & historik – chilin som smakar Provence

Piment Sucette de Provence härstammar från de sydfranska köksträdgårdarna där den odlats i generationer, särskilt runt Avignon och Aix-en-Provence. Den valdes historiskt för tre saker:

  1. Inte för mycket hetta – uppskattad i familjerätter, även av barn.

  2. Vacker och lång frukt – lätt att torka och binda i provensalska chilikransar.

  3. Söt arom – en solmogen smak som påminner mer om pepparfrukt än chili.

I gamla provensalska kök hängde man ofta denna chili över spisen, både som dekoration och för att låta frukterna långsamt torka i kökets värme. 

Grön & snäll mat – vad lagar vi med Piment Sucette de Provence?

Eftersom denna chili är milt kryddig och samtidigt söt passar den perfekt i rätter där grönsakerna ska få glänsa utan att hetta tar över.

Här är några underbara, vegetariska och provensalska idéer:

Ratatouille Provençale med mild hetta

Sucette-chilin ger rätten en elegant kick utan att konkurrera med aubergine och zucchiniblommor.

Tomatgalette med karamelliserad Sucette-chili

Skiva chilin tunt, fräs i olivolja med vitlök, lägg över tomater och baka – som en rustik fransk paj.

Provensalsk linsgryta (grön & snäll)

Hacka ned 1–2 chilifrukter för värme och sötma som lyfter grytans örtiga toner.

Grillad paprika- & zucchinisallad med olivolja och citron

Skiva chilin rå över salladen – ger färg, glädje och en pirrande mikrohetta.

Chili på rostat bröd – Tartine Sucette

Tunna skivor av chilin på rostat levainbröd med getost och timjan. Som Provence på en brödskiva.

 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt

Spenat America - ekologiska fröer

BIOB 127/18


Älskad spenatsort som fått sitt namn America eftersom det var fröer till denna sort man stoppade med sig i byxfickorna för att kunna odla i det nya landet. Ekologiska fröer!

 

 

 

 

 

SEK 39,00

Visa produkten