Basilico al Limone – Citronbasilika med frisk syra & medelhavskänsla
Citronbasilika Basilico al Limone – unik basilika med friska citrusnoter. Perfekt i sallader, fiskrätter, te och som köksväxt. Enkel att odla i kruka!
Produktbeskrivning
Citronbasilika (Ocimum basilicum var. citriodorum) är en aromatisk och ovanlig basilikasort med ursprung i Indien men som sedan länge odlas kring Medelhavet. Den kännetecknas av sina ljusgröna, glänsande blad och den intensiva doften som för tankarna till nypressad citron.
Den är inte bara en köksväxt utan också en riktig prydnadsväxt – lättodlad i krukor på fönsterbrädan, balkongen eller ute i trädgårdslandet. Basilico al Limone ger både smak, doft och grönskande charm.
Historik & kuriosa
-
Basilika har odlats i över 5 000 år och spelade en roll i både indisk och grekisk kultur.
-
Citronbasilika tros ha spridits längs handelsvägarna mellan Asien och Medelhavet.
-
I Italien kallas den ofta “Basilico al Limone” och används i sommarköket för sin friska citruskaraktär.
-
I tropiska länder används den även i drycker och som traditionell huskur mot förkylningar.
Smakprofil
-
Doft: Intensivt frisk, påminner om citronzest.
-
Smak: Mildare än klassisk basilika, med fruktig syra och en aning sötma.
-
Konsistens: Tunna, ömtåliga blad med len textur.
Användning & receptidéer
I köket:
-
Perfekt till fisk och skaldjur – exempelvis ugnsbakad fisk med smör, citronbasilika och vitlök.
-
Fantastisk i somriga sallader – kombineras fint med tomat, mozzarella, melon eller jordgubbar.
-
Gör egen pesto med citronbasilika, pinjenötter, parmesan och olivolja för en syrlig twist.
-
Passar i dessert och drinkar – lägg blad i lemonad, iste, sorbet eller cocktails.
-
Torkade blad kan ge frisk smak åt teblandningar.
Recepttips:
-
Citronbasilika-pesto – mixa citronbasilika, mandel, parmesan, olivolja och lite citronsaft.
-
Sommarlemonad – låt bladen dra i kallt vatten med citron och honung.
-
Grillad kyckling med citronbasilika – gör en marinad med blad, olivolja och vitlök.
Odlingsanvisning
-
Såtid: Sås inomhus på våren eller direkt utomhus när jorden värmts upp (minst 15 °C).
-
Sådd: Strö fröna ytligt (0,5 cm) och täck lätt. Håll jorden fuktig men inte blöt.
-
Plantavstånd: Ca 20–25 cm. Basilika gillar att växa tätt, men behöver luftcirkulation.
-
Läge: Soligt, varmt och skyddat. Utmärkt i kruka, balkonglåda eller växthus.
-
Jord: Näringsrik, lucker och väldränerad jord.
-
Skötsel: Vattna jämnt, nyp av blomknoppar för längre skördeperiod.
-
Skörd: Plocka blad regelbundet – det stimulerar buskigare tillväxt.
Tips:
Citronbasilika lär ha sitt ursprung i Afrika och Asien, och exempelvis Thailand har sin egen sort som heter Maenglak Thai. Det sägs ofta att citronbasilika inte kom till Europa förrän i mitten av 1900-talet.
Men faktum är att en citrondoftande basilika finns beskriven i boken "The Herball or Generall Historie of Plantes" av botanikern John Gerard (1545-1612) som publicerades första gången år 1597. På sidan 673 finns en bild på en "Citron bafill" med det latinska namnet "Ocimum medium citratum" och om denna står att läsa att hela plantan har en doft som påminner om citron, därav namnet.
Plantan blir rak och ståtlig och med blad som doftar intensivt av citron.
Citronbasilika passar utmärkt i läskande sommarsallader och varför inte prova en citruspesto? Eller lägg citronbasilika blad i vitvinsvinäger och låt dra ett par veckor. Sila. Använd i dressingen till sommarens alla fräscha sallader.
Citronbasilika. Som alla basilikasorter är även citronbasilika mycket lättodlad.
Citronbasilika passar utmärkt i läskande sommarsallader och varför inte prova en citruspesto? Eller lägg citronbasilika blad i vitvinsvinäger och låt dra ett par veckor.