Basilika ITALIANO CLASSICO "TIGULLIO"

Basilika ITALIANO CLASSICO "TIGULLIO"

SEK 45,00


Artikelnr. GLBA13/2
st

Basilika Italiano Classico Tigullio – Liguriens gröna skatt

Historik & ursprung
I hjärtat av Ligurien, vid den vackra Tigullio-bukten öster om Genua, växer en av Italiens mest berömda basilikor. Här, på terrasserade odlingar som badar i havsbris och sol, har man i generationer vårdat en basilika som blivit själva själen i regionens matkultur. Basilika Tigullio är nära besläktad med Genovese – den sort som fick ursprungsskydd (DOP) år 2005 – och kännetecknas av små, kupolformade blad, intensiv arom och en oemotståndlig sötma.

Smak & användning
Italiano Classico Tigullio är basilikans finaste form: aromatisk, mjuk och fyllig utan bitterhet. Den är oumbärlig i den klassiska Pesto alla Genovese, där den blandas med pinjenötter, vitlök, parmesan, pecorino och olivolja – men den lyfter också enkla tomatsallader, färsk pasta, grillade grönsaker och pizza till nya höjder.

Kuriosa

  • Basilikan kallades förr erba regale – kunglig ört.

  • I Ligurien finns än idag små kooperativ där man skördar basilika för hand i gryningen, för att bevara den flyktiga doften i bladen.

  • Havsbrisen från Tigullio sägs ge bladen deras unikt friska smak.

Receptidé – Äkta Pesto Tigullio
Mixa 50 g färska basilika Tigullio-blad med 30 g pinjenötter, 1 vitlöksklyfta, 50 g parmesan, 20 g pecorino och 1 dl olivolja. Mortla gärna för hand för att bevara den gröna färgen och den rika aromen. Servera direkt med nykokt pasta.


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt