Zucchini Bolognese – den lilla solstrålen från Bologna
När något i Italien kallas Bolognese vet man två saker:
-
Det är från Bologna.
-
Det är gott. Punkt.
Och zucchini Bolognese är inget undantag.
Det här är den lilla, tjocka, cylindriska zucchinisorten som får hela köksträdgården att kännas som en liten trattoria i Emilia-Romagna. Robust, buskig, pigg och löjligt lättodlad – en sort man planterar en gång och sedan undrar hur man någonsin levt utan.
Frukterna är små, fasta, vackert gröna och smakar just så där krispigt och mildnötigt som en riktigt bra zucchini ska göra. Perfekt att skörda unga och använda i allt från pasta och grillspett till frittata och sallader.
Det här är zucchinin som aldrig lämnar dig i sticket:
Tidig, produktiv och pålitlig.
En självklar favorit i trädgården – och i köket.
Faktaruta:
Latinskt namn: Cucurbita pepo
Ursprung: Bologna, Italien
Typ: Cylindrisk minisquash
Höjd: Ca 60 cm, buskig och robust
Frukter: Små, tjocka, fasta, mörkgröna
Smak: Mild, lätt nötig, krispig
Egenskaper: Mycket lättodlad, tidig, rikgivande
Rekommenderas till: Alla – från nybörjare till gourmander
Odlingsinspiration
-
Förkultivera i april–maj eller direktså i slutet av maj.
-
Plantera i soligt läge med mullrik, näringsrik jord.
-
Vattna lagom, skörda ofta.
-
Plantan är kompakt – perfekt även för liten trädgård eller pallkrage.
Kulinarisk inspiration – Bologna i sommarskrud
Pasta alla Bolognese… men grön!
Stek finhackad zucchini Bolognese med vitlök, basilika och olivolja.
Blanda med pasta och generöst med parmesan.
En lättare, somrigare kusin till den klassiska såsen. Detta är grön och snäll mat.
Grillade zucchinibitar
Skiva i tjocka mynt, ringla olivolja, grilla tills de får ränder.
Toppa med citronzest och flingsalt.
Frittata Bolognese
Små kuber zucchini + ägg + pecorino.
Lämnar alla mätta och lyckliga.
Bolognese Antipasto
Skivade späda frukter, råa i sallad med mynta, citron och rostade mandlar.
Krispigt och fräscht.