Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Zucchini Bolognese

Zucchini Bolognese

SEK 39,00


Zucchinisort från Bologna, och när något är bolognese vet vi att det är gott! Denna zucchini är en mycket lättodlad och trevlig zucchinisort. Cylinderformade ganska små tjocka frukter med fin färg. Tidig sort. Plantan blir ca 60 cm hög och buskig och robust. En sort vi verkligen rekommenderar i köksträdgården.


Artikelnr. VXO 146/41
st

Cucurbita Pepo L.

Zucchinisort från Bologna, och när något är bolognese vet vi att det är gott! 

Denna zucchini är en mycket lättodlad och trevlig zucchinisort. Cylinderformade ganska små tjocka frukter med fin färg. Tidig sort. Plantan blir ca 60 cm hög och buskig och robust. En sort vi verkligen rekommenderar i köksträdgården.


Kort ganska tjock frukt ungefär som en blandning mellan en typisk zucchini och en rund Tondo di Nizza.
Samma fina smak som alla andra italienska zucchinisorter. Mycket lättodlad.

Ca 50 st fröer per förpackning.Odla zucchini


 Zucchini ska ha en ganska lös väldränerad jord. Så direkt på friland ett par veckor efter sista frostdatum, när jorden är tillräckligt uppvärmd.

Sådjupet ska vara ca 2-2,5 cm. Fröet ska placeras rakt upp/vertikalt, annars finns risk att fröet ruttnar innan det har grott. Du kan med fördel förkultivera inomhus för att få en tidigare skörd, och då ska du vara väldigt försiktig så att rötterna inte skadas vid omplanteringen på friland. Det tar ca 50 dagar tills du kan skörda. Plantera ytterligare zucchini ca fem veckor efter den första planteringen, så förlänger du odlingssäsongen.

Zucchiniplantor blir mycket robusta och kraftiga och den behöver stor plats men i gengäld får du grönsaksplantor som producerar massor av god och nyttig zucchini och massor av speciella sorter du inte hittar i vanliga butiker.

Förkultivering
Förkultivering inomhus från mars till slutet av maj. Fyll en liten kruka med bra såjord, så fröet vertikalt ca. 2-2,5 cm djupt och platta till jorden försiktigt. Låt stå i ett soligt fönster.

När plantorna har blivit lite större planteras de små plantorna om i större krukor. Utplantering i slutet på maj, början av juni. Var försiktig så att rötterna inte skadas.

Direktsådd
Zucchinifröer kan också sås direkt på friland i slutet av maj till juni. Odlingsplatsen ska vara så solig som möjligt och jorden redan förberedd med kompost etc. Så 2 fröer vertikalt 2-2,5 cm djupt och när fröerna har grott ta bort den svagaste plantan.

Skötsel av dina zucchiniplantor
Vatten är viktigt så se till att plantorna inte torkar ut under varma sommarmånaderna, näring tillsätts så snart frukterna börjar mogna.

När det gäller zucchini måste man skörda kontinuerligt för att plantan ska förbli produktiv. En planta producerar många zucchini så skörda ett par gånger i veckan.

I grönsaksdiskarna i Sverige är zucchini stora och inte alls så späda och gastronomiska som ex. på en grönsaksmarknad i Italien. Nu har du möjlighet att njuta av riktigt späda zucchini så skörda när de är 10-15 cm långa!

Använd en vass kniv eller trädgårdssax när du skördar så att inte plantan skadas. En planta ger ca. 20 zucchini.

Generell information

Zucchini är fantastiskt god och användbar i all matlagning. Skivor stekta i en panna i oli- volja eller i ugn, i olika sorters pastarätter och pastasåser, gratänger, pajer, risotto, frittata. Användningsmöjligheterna i köket är oändliga. Att odla zucchini är dessutom väldigt en- kelt. Plantorna kräver stor plats och de får stora och yviga blad men i gengäld har zucchini har en lång odlingssäsong och ju mer man skördar desto mer frukter producerar plantan. För en liten familj räcker det med några plantor för att täcka zucchinibehovet.

En planta producerar många frukter och glömmer man bort att skörda i tid blir blir frukterna stora och oformliga pumpor som inte är särskilt kulinariska. En regel är att gå igenom sina plantor ett par gånger i veckan och skörda. Riv eller skiva zucchini och frys in i portionsförpackningar för en smak av sommar under de mörka vintermånaderna.

 

 

 

Produktens taggar

Det finns inga taggar i registret.

Mina taggar

Kunder som har köpt denna produkt har också köpt