CUCUZZA SQUASH /Serpente di Sicilia/Lunga da pergola

CUCUZZA SQUASH /Serpente di Sicilia/Lunga da pergola

SEK 45,00


Artikelnr. SEMI380M
st

Cucuzza – Serpente di Sicilia – Lunga da Pergola

Den slingrande sicilianska delikatessen som får hela trädgården att stanna upp och säga “Mamma mia… VAD är det där?”

Cucuzza är så lång att den nästan behöver egen postkod. Den växer inte – den glider. Som en grön, slank orm som slingrar sig ned från pergolan och beter sig som om den är trädgårdens egen diva.

När sicilianarna pratar om den säger de bara:
“È la regina dell’estate.”
Sommarens drottning.
Och det ÄR hon.

Fruktköttet är mjukt, sötman mild, aromen delikat och helt olik vanlig zucchini.
Cucuzza smakar Sicilien i augusti – sol, basilika, havsbris och långsamma kvällar.

Det här är den sort du odlar när du vill att grannar, gäster och Instagram-följare ska tappa hakan och säga:
“Men… vänta… hur lång kan en squash egentligen BLI?”


Kuriosa – visste du att…

  • Cucuzza kan bli över en meter lång – vissa exemplar upp mot två meter (!).

  • På Sicilien odlas den nästan alltid hängande från pergola, där den växer spikrakt som en grön pendel.

  • I sicilianska familjer skärs den i små bitar och får puttra i grytor som kallas "minestra di cucuzza", ofta med basilika, vitlök och potatis.

  • Det sägs att de längsta frukterna kommer från plantor som fått höra siciliansk musik. (Det KAN vara ett skämt… eller inte.)

  • Cucuzza smakar bäst när den är slank, fast och ljusgrön – innan den hinner bli för “ormig” 

Latinskt namn: Lagenaria siceraria
Typ: Siciliansk serpentsquash, lång fruktsquash
Längd: 80–150 cm
Färg: Ljusgrön, slät, elegant smal
Smak: Mild, söt, mjuk och len – helt egen!
Tradition: Odlas hängande från pergola på Sicilien
Användning: Grytor, soppor, friterat, grillat, pasta, sallad
Ursprung: Sicilien (men älskad i hela södra Italien)

Odlingsinspiration – så odlar du en siciliansk drottning

Läge & placering

  • Full sol – tänk Sicilien på semestermood.

  • Odla gärna uppbundet: pergola, båge, spaljé.

  • Ju högre den får hänga, desto rakare och längre blir frukten.

Sådd

  • Förkultivera i april–maj.

  • Plantera ut när värmen kommit på riktigt.

  • Skydda från blåst – unga skott är känsliga.

Jord & näring

  • Varm, mullrik, djup jord.

  • Älskar kompost, nässelvatten och omtanke.

  • Vattna jämnt – stora frukter kräver bra hydration!

Skörd

  • Bäst vid 30–80 cm.

  • Skörda kontinuerligt för fler frukter.

  • Bladen är ätbara – på Sicilien steker man dem som spenat.

Kulinarisk inspiration – Sicilien på en tallrik

Minestra di Cucuzza

Skuren i halvmånar, långsamt kokt med lök, tomat, basilika och potatis.
En av Siciliens mest älskade vardagsrätter.

Cucuzza fritta

Skiva tunt, fritera lätt och servera med citron och havssalt.
Enkelt. Genialiskt. Försvinnande gott.

Pasta alla Cucuzza

Stek cucuzza med vitlök, chili och persilja.
Vänd ner i pasta med riven pecorino.
Sommarmat när den är som bäst.

Grillspett med Cucuzza

Cucuzza tål värme!
Skär i stora bitar, marinera i citron och oregano, grilla tills mjuk.

 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt

Snart på lager!
Paprika (Pimiento) GRUESO DE PLAZA

Paprika (Pimiento) GRUESO DE PLAZA

SHBN1165


En klassisk matkultursort från Spanien. Namnet betyder ungefär "den kraftiga från torget" och refererar till paprikans robusta form och dess historiska popularitet på spanska torgmarknader.

SEK 45,00

Visa produkten