Web
Analytics Made Easy - StatCounter

På lager igen slutet dec 2022
Cucuzza squash /Serpente di Sicilia

Cucuzza squash /Serpente di Sicilia

SEK 39,00


''Sicilianska ormar''.

Kallas på Sicilien för Cuccuzza. Frukterna liknar slingrande ormar och har ljusgrön färg. De kan blir upp till 2 meter långa men skördas oftast mellan 60-80 cm.

Trivs i varma, varma lägen och trivs som allra bäst i växthus. Ska ha bra stöd och bindas upp så att frukterna får hänga rakt ner. Då blir frukterna raka och fina!


Artikelnr. GLZU 146/43

Lagenaria vulgaris L

Om du har varit på Sicilien har du säkert sett dessa väldigt långa ljusgröna zucchette på någon marknad. På Siclien kallas de helt enkelt cucuzza eller cucuzza lunga men på fröförpackningar är det officiella namnet Serpente di Sicilia, vilket betyder siciliansk orm. 

CUCUZZA

Cucuzza-frukterna kan bli hela 2 meter långa men skördas oftast när det är 60-80 cm eller kortare. Oftas odlas de mot en vägg eller en pergola så att de långa frukterna fritt kan hänga nedåt. Sicilien är den stora cucuzza-regionen och den är en typsik sommargrönsak med limegrönt skal och vitt fruktkött. Smaken är fräsch och uppfriskande och i olika smakrika soppor och pastarätter är cucuzza en given ingrediens.

Zucchini och squash ska ha lös och väldränerad jord. Så direkt på friland ett par veckor efter sista frostdatum. Du kan även förkultivera inomhus för tidigare skörd. Tänk dock på att dessa plantor tar stor plats. Var också väldigt försiktig vid omplantering så att rötterna inte skadas. 

Sådjup: ca 2 cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siciliens Cucuzza

Om du har varit på Sicilien har du säkert sett dessa väldigt långa ljusgröna zuchetta på någon marknad. På Sicilien kallas de helt enkelt Cucuzza eller Cucuzza lunga men på fröförpackningar är det officiella namnet Serpente di Sicilia, vilket betyder sicilianska ormar.

 

Cucuzza-frukterna kan bli sisådär 2 meter långa och odlas oftast mot en vägg eller i en pergola så att de långa frukterna fritt kan hänga nedåt. Sicilien är den stora Cucuzza-regionen och det är en typisk sommar- och sensommargrönsak. Den har vitt fruktkött och ljusgrönt skal. Smaken är fräsch och uppfriskande under den varma sommaren och det är främst i olika smakrika soppor och pastarätter som Cucuzza är en viktig ingrediens.

Denna zucchini får till skillnad från övriga zucchinisorter vita blommor. Frukterna liknar slingrande ormar och har ljusgrön färg. Frukterna kan blir upp till 2 meter långa men skördas oftast mellan 60-80 cm långa. Bästa smak när de skördas mellan 25-30 cm långa. Fruktköttet är cremefärgat. Mycket produktiv och högväxande zucchetta och kraftigt buskig planta som ska odlas moten spaljé eller annat stöd så att frukterna kan hänga fritt nedåt. Används som vanlig zucchini i olika maträtter som gnocchi, ravioli och risotto.

Ca. 5 fröer

Såperiod från maj till juli. Det ska vara mycket varmt innan du planterar ut din zucchini. Ge stor plats mellan varje planta. Cucuzza frukterna blir långa och kallas också ibland pergola zucchini. Plantorna ska liksom klättra uppåt så att frukterna fritt kan hänga ner.

Zucchini ska ha en ganska lös väldränerad jord. Så direkt på friland ett par veckor efter sista frostdatum, när jorden är tillräckligt uppvärmd.

Sådjupet ska vara ca 2-2,5 cm. Fröet ska placeras rakt upp/vertikalt, annars finns risk att fröet ruttnar innan det har grott. Du kan med fördel förkultivera inomhus för att få en tidigare skörd, och då ska du vara väldigt försiktig så att rötterna inte skadas vid omplanteringen på friland. Det tar ca 50 dagar tills du kan skörda. Plantera ytterligare zucchini ca fem veckor efter den första planteringen, så förlänger du odlingssäsongen.

Zucchiniplantor blir mycket robusta och kraftiga och den behöver stor plats men i gengäld får du grönsaksplantor som producerar massor av god och nyttig zucchini och massor av speciella sorter du inte hittar i vanliga butiker.

Förkultivering
Förkultivering inomhus från mars till slutet av maj. Fyll en liten kruka med bra såjord, så fröet vertikalt ca. 2-2,5 cm djupt och platta till jorden försiktigt. Låt stå i ett soligt fönster.

När plantorna har blivit lite större planteras de små plantorna om i större krukor. Utplantering i slutet på maj, början av juni. Var försiktig så att rötterna inte skadas.

Direktsådd
Zucchinifröer kan också sås direkt på friland i slutet av maj till juni. Odlingsplatsen ska vara så solig som möjligt och jorden redan förberedd med kompost etc. Så 2 fröer vertikalt 2-2,5 cm djupt och när fröerna har grott ta bort den svagaste plantan.

Skötsel av dina zucchiniplantor
Vatten är viktigt så se till att plantorna inte torkar ut under varma sommarmånaderna, näring tillsätts så snart frukterna börjar mogna.


När det gäller zucchini måste man skörda kontinuerligt för att plantan ska förbli produktiv. En planta producerar många zucchini så skörda ett par gånger i veckan.

I grönsaksdiskarna i Sverige är zucchini stora och inte alls så späda och gastronomiska som ex. på en grönsaksmarknad i Italien. Nu har du möjlighet att njuta av riktigt späda zucchini så skörda när de är 10-15 cm långa! Serpente di Sicilia squashen ska däremot skördas när de är längre, de kan ju till och med bli 2 meter långa.

Använd en vass kniv eller trädgårdssax när du skördar så att inte plantan skadas.

 

 

 

 

Produktens taggar

Det finns inga taggar i registret.

Mina taggar

Kunder som har köpt denna produkt har också köpt