Pumpa (Zucca) Lunga di Napoli

Pumpa (Zucca) Lunga di Napoli

SEK 39,00


Artikelnr. DBO 145/12
st

Cucrbita moschata

Zucca lunga di Napoli är en traditionell sort som även kallas "Cocozza zuccarina" på napolitansk dialekt. "Cocozza" betyder "pumpa" (men också "huvud" på grund av likheten i form mellan de flesta pumpor och det mänskliga huvudet), medan "zuccarina" betyder "söt" – och dess smak är faktiskt ganska söt.

Ett annat traditionellt namn är "Zucca piena di Napoli", vilket indikerar att denna grönsak är rik på fruktkött, har liten hålighet och små mängder frön.

De frön som finns inuti kan rostas och är mycket välsmakande. De ansågs vara en populär "street food" årtionden innan detta begrepp blev utbrett 😊.

Tack vare de speciella jord- och klimatförhållandena i områdena Nocera och Sarno i Kampanien kunde olika pumpor förädlas till denna unika sort.

I vissa fall kan Lunga di Napoli nå en vikt på 25 - 30 kg och brukar därmed säljas i tjocka skivor på grönsaksmarknaderna – det är ju ganska svårt att släpa hem en pumpa på 30 kg. De tenderar att behöva varmare temperaturer för att växa och kan bevaras i några månader efter skörd. Detta gjorde denna pumpa och andra pumpor till en basföda för fattiga bönder under höstar och vintrar.

De huvudsakliga användningsområdena är rå (i sallader), marinerad, grillad, ångkokad eller ugnsbakad. Den brukar även användas i desserter och fylld pasta (som ravioli och tortelli).

Ett av de mest berömda användningsområdena för denna zucca Lunga di Napoli är i en pastasås, där fruktköttet kokas, krossas och tillsätts peperoncini, extra virgin olivolja och kryddor. Förr i tiden var pasta med denna sås en vanlig rätt för fattiga (cucina povera) som inte hade råd med dyrare råvaror, men numera uppskattas den för sin enkelhet.

Idag är denna zucca utrotningshotad eftersom den inte längre odlas i alls lika stor utsträckning som tidigare, men det pågår projekt som syftar till att bevara sorten och öka dess spridning. Lunga di Napoli har dessutom av italienska ministeriet för jordbruks-, livsmedels- och skogsbrukspolitik valts ut som en s.k. PAT-produkt (Prodotto agroalimentare tradizionale, ung. traditionell jordbruks-/livsmedelsprodukt).

Copyright: Anna Åkerman, Gourmetgarage 2022

Pumpa/vintersquash även känd som "Piena di Napoli." Mycket stora och avlånga frukter. Den har en cylindrisk form som en butternut squash, med en hålighet endast i botten av frukten. Grågrönt skal med orange ränder när den är mogen. Köttet är mörkorange och tätt. Lagrinstålig. Smaken är delikat - perfekt för gnocchi! Cirka 7-15 frön per gram.

100 dagar till skörd . Förpackning på 4 gram = 12-16 fröer.

Så direkt på friland efter sista frost, 2 cm djupt. Plantavstånd: ca 60 cm.

Den långa pumpan från Napoli, Lunga di Napoli eller Piena di Napoli som den även kallas finns med i Slow Food Foundation Ark of Taste. En databas/katalog över bland annat grönsakssorter som glömts bort eller marginaliserats och som riskerar att försvinna helt. Nu finns fröer på hyllan igen så att du kan odla denna specialitet från Kampanien. Läs mer om denna pumpa här.
 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt