Zucchini GENOVESE (Franchi)
BIOB 146/10
Den här sorten är nämligen född för att vara utsökt: elegant ljusgrön, tunnskalad och med en smak som ligger någonstans mellan söt mandel och nyregnad sommarjord. OBS! Ca 40 fröer.
SEK 49,00
Välkommen till avdelningen där det aldrig råder brist på något. Här växer överflöd som om det vore deras livsuppgift.
Zucchini kommer i alla former: runda, gröna, ljusa, randiga, vita och italienskt självsäkra. De levererar snabbare än du hinner planera kvällens middag.
Pumpor däremot tar lite mer plats, lite mer tid – men oj vilken fest de bjuder på när de väl mognar: butternut, muscat, krämiga bakpumpor och vinterpumpor som gör hösten magisk.
Tillsammans är de köksträdgårdens duracellkaniner:
snabbväxande, tacksamma, otroligt dekorativa och påfallande lättodlade.
Kort sagt – perfekta för alla som gillar mat, färg, form och stora blad som får en att känna sig som en renässansodlare i Toscana.
BIOB 146/10
Den här sorten är nämligen född för att vara utsökt: elegant ljusgrön, tunnskalad och med en smak som ligger någonstans mellan söt mandel och nyregnad sommarjord. OBS! Ca 40 fröer.
SEK 49,00
DBO 146/49
Den här eleganta lilla plattrunda pumpan, ofta kallad “den vita kronan” eller “sommarens miniatyrtårta”, har odlats i Frankrike sedan 1600-talet – när trädgårdar var symmetriska, och kockarna poeter.
SEK 45,00
SEMI389
Blek, men långt ifrån blyg. Bianco di Sicilia är zucchinin som låter smaken tala – mild, nötig och solklar.
SEK 35,00
SEMI 381M
Liten till växten men stor i smaken! Charango är den pigga, färgstarka minipumpan som lyser upp trädgården som ett litet solsken.
SEK 39,00
DBO 146/1
Den charmigt skrynkliga zucchinan från Friuli som ser ut som ett litet italienskt leende. Rugosa Friulana är söt, nötig och sammetslen – bäst när den skördas späd och får hoppa direkt ner i pannan eller på grillen.
SEK 39,00
ESVI146/1
Denna sort (svart från Milano) har mycket mörkt grönt skal, nästan svart. Den kommer som namnet antyder från Milano i regionen Lombardiet.
SEK 45,00
SEMI380M
Den slingrande sicilianska delikatessen som får hela trädgården att stanna upp och säga “Mamma mia… VAD är det där?”
SEK 45,00
VXO 146/42
En slingrande, kurvig och helt oemotståndlig italiensk specialitet med frisk, nötig moschata-smak. Tromba d’Albenga växer som en livlig melodi – böjd, fnissig och full av karaktär – och kan skördas både som späda primörer och som långa, eleganta trumpetfrukter.
SEK 40,00
VXO 146/40
Alberello di Sarzana härstammar från trakten kring staden Sarzana i Ligurien, nära den toskanska gränsen. Här har man i generationer odlat zucchini som ett självklart inslag i det dagliga köket.
SEK 45,00
VXO 146/41
Små, fasta frukter från Bologna som ger riklig skörd och en äkta italiensk sommarkänsla i köksträdgården.
SEK 39,00
VXO 146/11
På grönsaksmarknaderna i Rom hittar man i princip bara en sort zucchini och det är (såklart!) den romerska. Zucchino Romanesco.
SEK 45,00
VXO 146/18
Tondo di Nizza - den runda, rara zucchinin som gör varje rätt somrig och charmig. Perfekt att fylla, gratinera eller grilla – en liten kulinarisk juvel från Rivieran rakt ner i din köksträdgård.
SEK 39,00
SEMI386M
Zucchiniblommor – Medelhavets gyllene delikatess direkt från din köksträdgård. Spröda, stora och perfekta att fylla, fritera och förvandla till sommarens vackraste rätter.
SEK 45,00
DBOS 146/45
Vacker gyllengul zucchini i vårt specialsortiment. Kom ihåg att skörda när de är små och späda som i bild 2.
SEK 45,00
GG2540
Ball Rondini Mix – En exklusiv mix av runda zucchinisorter
SEK 39,00
FDSM1321A
Patisson Orange (Cucurbita pepo var. patisson) är en ovanlig, dekorativ och smakrik pumpa med anor som sträcker sig långt tillbaka i tiden.
SEK 0,00
SHBN0250
Pumpan Cabello de ángel (bokstavligen: ”änglahår”) är en gammal kulturväxt från Spanien, särskilt älskad i regionerna Valencia, Mallorca och Andalusien.
SEK 49,00
I Sverige står zucchini ofta lite blyg i ett hörn i butiken – som om den inte riktigt vågar ta plats.
I Italien däremot…staplas zucchinifrukter som små gröna juveler, alltid med de lejongula blommorna kvar, och presenteras som huvudattraktionen på varje marknad.
Och italienarna vet vad de gör.
Det är nämligen späd zucchini som gäller – inte de där halvmeterlånga som säljs i oktober här hemma.
Nej, i Italien skördar man dem när de är 10-15 cm långa, när fröna knappt hunnit vakna och hela frukten är krämig, nötig och silkeslen.
Det är DÅ zucchinin är som allra bäst.
Och det är precis därför man odlar själv:
för att få den där exklusiva smaken som aldrig kommer över en butikskant.
Hos oss hittar du en hel värld av italienska zucchinisorter: släta, räfflade, runda, randiga – och lika många personligheter som det finns regioner.
I pumpahörnan ligger våra lokala italienska heirloomsorter, redo för dig som vill odla något stort, vackert och hållbart.
Pumpa är lättare än många tror – och dessutom perfekt för dig som älskar stort bladverk, vackra rankor och höstskörd som känns som en saga.
Förodla gärna i såkrukor eller pluggbrätte.
När plantorna har fyra blad och risken för frost är borta – ut med dem!
I Skåne direktsår vi också gärna när jorden blivit varm, oftast i mitten-slutet på maj.
Och tvärtom mot zucchinin: pumpor ska skördas stora, mogna och med full färg.
Det är först då de har sin rätta smak, sötma och lagringsförmåga.
Långa & slanka: Genovese, Verde d’Italia
Räfflade romare: Romanesco / Costata Romanesco (samma sort – Costata betyder “räfflad”).
Runda skönheter: Tondo di Nizza, Piacenza
Robusta favoriter: Lunga Fiorentino (massor av blommor OCH frukt)
Slät & elegant: Genovese
Romerskt räfflad: Romanesco / Costata Romanesco
Mitt emellan: Striato d’Italia, Verde d’Italia
SNABBTIPS – den roligare versionen
Optimalt: 15–25°C
Zucchini gillar svensk sommar när den är som bäst – inte när den är som värst.
Grotid:
Friland: 7–10 dagar
Inomhus/tunnel: 6–8 dagar
Sådjup: 2–3 cm
Med spetsen nedåt = snabbare grodd.
Plantavstånd: 80–100 cm
(Ja, de behöver den platsen – du kommer se varför.)
Skörd: 60–70 dagar
(…och sedan är det bara att skörda, skörda, skörda.)