Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Slutsåld
Tomat Principe Borghese da appendere

Tomat Principe Borghese da appendere

Produkten är utsåld.

SEK 35,00


En klassiker i vårt italienska frösortiment!

Principe Borghese har odlats i södra Italien sedan mitten av 1800-talet (eller längre). Principe Borghese-tomaterna växer i klasar med 5-7 tomater per klase.

Tomaterna är väldigt fasta, har tjockt skal och en sötaktig och mycket god smak.

 

I Italien kallas Principe Borghese-tomaten också för evighetstomaten. Man brukar nämligen ta upp sina plantor när tomaterna fortfarande är omogna och hänga upp hela plantor och förvara dessa för vinterns behov på en torr, kall och mörk plats så att man kan skörda långt in på hösten.

Vår fröproducent finns i regionen Kampanien där dessa tomater härstammar från och där traditionen att hänga upp sina tomater i en stor klase, piennolo, är mycket utbredd.

 


Artikelnr. GG322

Fröer till tomat Principe Borghese introducerades år 2004 av Gourmetgarage

Principe Borghese har odlats i södra Italien sedan mitten av 1800-talet (eller längre). Principe Borghese-tomaterna växer i klasar med 5-7 tomater per klase. Tomaterna är väldigt fasta, har tjockt skal och en sötaktig och mycket god smak.

Principe Borghese kallas evighetstomater

I Italien kallas Principe Borghese-tomaten också för evighetstomaten. Man brukar nämligen ta upp sina plantor när tomaterna fortfarande är omogna och hänga upp hela plantor och förvara dessa för vinterns behov på en torr, kall och mörk plats så att man kan skörda långt in på hösten.


Högväxande sort där sidoskotten ska tjuvas.

Röd, liten plommonformad och perfekt i både sallader och pastasåser. Principe Borghese-tomaten är utmärkt att rosta i ugn och det är denna sort man vanligtvis använder för att soltorka.

 

Ca. 20 st fröer per förpackning.

Lycopersicon esculentum mill.


Odlingsanvisningar och tips
Det finns två olika typer av tomater; indeterminate (obestämda eller högväxande) och determinate (bestämda eller busktomater). Determinate är sorter där höjd och antal tomater per planta är genetiskt programmerade. De har ett buskigt växsätt och sidoskotten behöver inte tas bort. Typiska sorter under denna grupp är körsbärstomater och datterotomater men även mindre plommontomater som Roma.
Obestämda eller högväxande tomater växer konstant och deras frukter mognar över en lång period. De behöver stöd redan som småplantor. Att ta bort sidoskotten (tjuva) som växer mellan stammen och bladen är viktigt. Om det kommer skott upp från botten av plantan ska dessa också avlägsnas. Det är de större tomatsorterna som är obestämda och i denna grupp finns Costoluto, San Marzano, Cuore di Bue.

Såperiod: Februari-april
Sådjup: 0,5-1 cm
Omplantering: När 3-4 riktiga tomatblad har utvecklas.

Tomatplantorna ska ha stor plats och därför ska man använda så stora krukor som möjligt. Plantorna ska omplanteras så pass djupt att bara de första sticker upp. Sker odling direkt på friland ska det vara stort avstånd (20-30 cm) mellan varje planta.
Växtplats Växthus eller trädgårdens eller balkongens soligaste och varmaste plats.
Skötsel Vattningen ska alltid ske direkt i krukan, aldrig uppifrån över plantan. Ta bort de nedersta bladen på plantan. Det är vanligtvis dessa som först kan bli sjuka.
Samplantering Tagetes med sina gula blommor har en positiv inverkan på tomatplantor. Gräslök planterad intill tomatplantor hjälper mot bladlöss. Basilika planterade bredvid tomater gör att tomaterna smakar ännu bättre. Dill, persilja, mynta, sallad och gurka är andra bra växter att samplantera med tomater.

Produktens taggar

Det finns inga taggar i registret.

Mina taggar

Kunder som har köpt denna produkt har också köpt