Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Rea Slutsåld
Tomat Marmande - ekologiska fröer

Tomat Marmande - ekologiska fröer

Produkten är utsåld.

SEK 41,25 SEK 55,00


Lycopericon lycopersicum

När man i Italien pratar om äkta italienska tomater nämner man ofta också Marmande även om denna sort ursprungligen kommer från den franska regionen Marmande. Den har odlats länge i Italien och den har den där svulstiga räfflade formen som en costoluto-tomat och svagt gröna axlar som Pantano-tomaten. Kort sagt en tomat som är perfekt harmoniserad in i det italienska köket och blivit italiensk. Marmande är mycket populär speciellt i norra Italien och inte minst i Toscana.

Den har odlats länge i Italien och den har den där svulstiga räfflade formen som en costoluto-tomat och svagt gröna axlar som Pantano-tomaten. Kort sagt en tomat som är perfekt harmoniserad in i det italienska köket och blivit italiensk. Marmande är mycket populär speciellt i norra Italien och inte minst i Toscana. Den finns till och med med i PAT listan över traditionella italienska sorter.

Marmande tomaten passar perfekt för olika tomatsåser, pastasåser, ugnsrätter och i sallader. Perfekt också att göra passata av. Plantan blir ganska hög och ska bindas upp. Frukterna väger ca 180-200 gram men det finns även frukter som kan väga upp till 250 gram. 


Artikelnr. ARC00113

MARMANDE - TOMATENS HUVUDSTAD

När man i Italien pratar om äkta italienska tomater nämner man ofta också Marmande även om denna sort ursprungligen kommer från den franska regionen Marmande. Den har odlats länge i Italien och den har den där svulstiga räfflade formen som en costoluto-tomat och svagt gröna axlar som Pantano-tomaten. Kort sagt en tomat som är perfekt harmoniserad in i det italienska köket och blivit italiensk. Marmande är mycket populär speciellt i norra Italien och inte minst i Toscana.

 

Tomat Marmande finns faktiskt på italienska PAT listan över Toscana (Prodotto Agroalimentare tradtizionale italiano), traditionella sorter i Toscana.

 

Marmande tomaten passar perfekt för olika tomatsåser, pastasåser, ugnsrätter och i sallader. Perfekt också att göra passata av. Plantan blir halvhög och bör ha stöd. Frukterna väger ca 180-200 gram men det finns även frukter som kan väga upp till 250 gram.

 

Historia

1800-talet. Fattig ung man olyckligt kär i ung, rik och vacker flicka. Den unge mannen åker till Sydamerika för att finna lyckan och får fröer av en indian. Kommer hem till Marmande i Frankrike, sår sina tomatfrön och när han har skördat skyndar han sig att ge tomater till den rika flickan som faller för honom. Låt oss kalla tomaten för Pomme d'Amour, säger hon! Så börjar historien om tomaten från Marmande. Idag i staden Marmande i den sydvästra delen av Frankrike finns det faktiskt en bronsskulptur av en ung flicka med en tomat i handen och Marmande brukar kallas för Capital de la Tomate (tomatens huvudstad). Marmande är en av våra klassiska sorter och det intressanta är att denna überfranska tomat faktiskt även är en typisk tomat i regionen Toscana. Den finns till och finns med i PAT databasen över regionens traditionella sorter! 

I Marmande har man förresten en tomatfestival varje år som hyllar tomater - Marmande en fête! 

Frukterna blir ganska stora. Fruktköttet blir ganska tjockt med en sötma. Marmande brukar skördas i början av mognadsprocessen.

Tål lite kyligt klimat och passar utmärkt för utomhusodling. Ett måste i den italienska trädgården! Plantan är halvhög.

 

OBS! 100 EKOLOGISKA FRÖER PER FÖRPACKNING

Odla italienskt - dina egna tomater. Odingsanvisningar och tips.
Det finns två olika typer av tomater; indeterminate (obestämda eller högväxande) och determinate (bestämda eller busktomater). Determinate är sorter där höjd och antal tomater per planta är genetiskt programmerade. De har ett buskigt växsätt och sidoskotten behöver inte tas bort. Typiska sorter under denna grupp är körsbärstomater och datterotomater men även mindre plommontomater som Roma.
Obestämda eller högväxande tomater växer konstant och deras frukter mognar över en lång period. De behöver stöd redan som småplantor. Att ta bort sidoskotten (tjuva) som växer mellan stammen och bladen är viktigt. Om det kommer skott upp från botten av plantan ska dessa också avlägsnas. Det är de större tomatsorterna som är obestämda och i denna grupp finns Costoluto, San Marzano, Cuore di Bue.

Såperiod: Februari-maj
Sådjup: 0,5-1 cm
Omplantering: När 3-4 riktiga tomatblad har utvecklas. Tomatplantorna ska ha stor plats och därför ska man använda så stora krukor som möjligt. Plantorna ska omplanteras så pass djupt att bara de första sticker upp. Sker odling direkt på friland ska det vara stort avstånd (20-30 cm) mellan varje planta.
Växtplats: Växthus eller trädgårdens eller balkongens soligaste och varmaste plats.
Skötsel: Vattningen ska alltid ske direkt i krukan, aldrig uppifrån över plantan. Ta bort de nedersta bladen på plantan. Det är vanligtvis dessa som först kan bli sjuka.
Samplantering: Tagetes med sina gula blommor har en positiv inverkan på tomatplantor. Gräslök planterad intill tomatplantor hjälper mot bladlöss. Basilika planterade bredvid tomater gör att tomaterna smakar ännu bättre. Dill, persilja, mynta, sallad och gurka är andra bra växter att samplantera med tomater.

Produktens taggar

Det finns inga taggar i registret.

Mina taggar

Kunder som har köpt denna produkt har också köpt