Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Rea
Tomat Costoluto (riccio) di Parma

Tomat Costoluto (riccio) di Parma

SEK 41,25 SEK 55,00


Kultursort från tomatstaden Parma. Tomaten från Parma blev snabbt populär och blev den tomatsort som man oftast använde för att göra tomatpasta av. Fram till slutet av 1930-talet var Costoluto di Parma-tomaten fortfarande den som odlades mest i norra och mellersta Italien, men fick sedan ge vika för sorter som tomat-industrin ansåg vara mer robusta. Men hobbyodlare har fortsatt odla sorten och den är en av de gamla traditionella sorterna i Parmaregionen.

Costoluto-tomater är höga sorter som ska tjuvas och ha bra stöd.

 

Tomat från Parma. Detta är en kultursort från staden Parma i Emilia-Romagna.

 

Costoluto-tomater är höga sorter som ska tjuvas och ha bra stöd

 

Det finns två olika typer av tomater; indeterminate (obestämda eller högväxande) och determinate (bestämda eller busktomater). Determinate är sorter där höjd och antal tomater per planta är genetiskt programmerade. De har ett buskigt växsätt och sidoskotten behöver inte tas bort. Typiska sorter under denna grupp är körsbärstomater och datterotomater men även mindre plommontomater som Roma.Obestämda eller högväxande tomater växer konstant och deras frukter mognar över en lång period. De behöver stöd redan som småplantor. Att ta bort sidoskotten (tjuva) som växer mellan stammen och bladen är viktigt. Om det kommer skott upp från botten av plantan ska dessa också avlägsnas. Det är de större tomatsorterna som är obestämda och i denna grupp finns Costoluto, San Marzano, Cuore di Bue.Såperiod:

Februari-maj

 

Sådjup: 0,5-1 cm


Omplantering: När 3-4 riktiga tomatblad har utvecklas. Tomatplantorna ska ha stor plats och därför ska man använda så stora krukor som möjligt. Plantorna ska omplanteras så pass djupt att bara de första sticker upp. Sker odling direkt på friland ska det vara stort avstånd (20-30 cm) mellan varje planta. 

Växtplats: Växthus eller trädgårdens eller balkongens soligaste och varmaste plats.

Skötsel: Vattningen ska alltid ske direkt i krukan, aldrig uppifrån över plantan. Ta bort de nedersta bladen på plantan. Det är vanligtvis dessa som först kan bli sjuka.

Samplantering: Tagetes med sina gula blommor har en positiv inverkan på tomatplantor. Gräslök planterad intill tomatplantor hjälper mot bladlöss. Basilika planterade bredvid tomater gör att tomaterna smakar ännu bättre. Dill, persilja, mynta, sallad och gurka är andra bra växter att samplantera med tomater.

 


Artikelnr. DBO 106/121
st

Solanum Lycopersicum L.

I vårt frösortiment finns Italiens alla kultursorter. Vi har fröer till sorter som är utrotningshotade och som måste bevaras och vi har fröer till gamla sorter som varit på väg att försvinna men som nu har fått ny chans. Vi tänker kanske inte på att vi odlare har ett så stort ansvar för att bevara sorterna som vi faktiskt har. Se till exempel våra sorter som ingår i Slow Food Ark of Taste. Här är ett annat exempel. Vår tomat från Parma som fått ny renässans. Den har varit bortglömd sedan 50-talet men odlas nu igen i just Parma. Och ingår (såklart) i vårt frösortiment.

OBS! Ca 250 fröer


Costoluto di Parma-tomaten kan dateras tillbaka till år 1905 då professor Bernardi Tolomei från Pilastro i Emilia-Romagna experimenterade med några nya tomatsorter på Cerdelli-brödernas gård. Han korsade några nya tomater med tomatsorten Nizzarda, som var den första tomaten som odlades i Parma. Resultatet blev Costoluto di Parma.


Tomaten från Parma blev snabbt populär och blev den tomatsort som man oftast använde för att göra tomatpasta av. Fram till slutet av 1930-talet var Costoluto di Parma-tomaten fortfarande den som odlades mest i norra och mellersta Italien, men fick sedan ge vika för sorter som tomat-industrin ansåg vara mer robusta. Men hobbyodlare har fortsatt odla sorten och den är en av de gamla traditionella sorterna i Parmaregionen.

Klicka här för att läsa mer om Riccio di Parma eller Tomàca ‘d Pärma som den kallas på lokal dialekt.

Här en video från en tomatfestival i Parma.där man förutom Riccio di Parma visar Canestrino, Principe Borghese, Lampadina osv.

 

 
  

Produktens taggar

Det finns inga taggar i registret.

Mina taggar

Kunder som har köpt denna produkt har också köpt