Solanum Lycopersicum L.
I vårt frösortiment finns Italiens alla kultursorter. Vi har fröer till sorter som är utrotningshotade och som måste bevaras och vi har fröer till gamla sorter som varit på väg att försvinna men som nu har fått ny chans. Vi tänker kanske inte på att vi odlare har ett så stort ansvar för att bevara sorterna som vi faktiskt har. Se till exempel våra sorter som ingår i Slow Food Ark of Taste. Här är ett annat exempel. Vår tomat från Parma som fått ny renässans. Den har varit bortglömd sedan 50-talet men odlas nu igen i just Parma. Och ingår (såklart) i vårt frösortiment.
Costoluto di Parma-tomaten kan dateras tillbaka till år 1905 då professor Bernardi Tolomei från Pilastro i Emilia-Romagna experimenterade med några nya tomatsorter på Cerdelli-brödernas gård. Han korsade några nya tomater med tomatsorten Nizzarda, som var den första tomaten som odlades i Parma. Resultatet blev Costoluto di Parma.
Tomaten från Parma blev snabbt populär och blev den tomatsort som man oftast använde för att göra tomatpasta av. Fram till slutet av 1930-talet var Costoluto di Parma-tomaten fortfarande den som odlades mest i norra och mellersta Italien, men fick sedan ge vika för sorter som tomat-industrin ansåg vara mer robusta. Men hobbyodlare har fortsatt odla sorten och den är en av de gamla traditionella sorterna i Parmaregionen.
Klicka här för att läsa mer om Riccio di Parma eller Tomàca ‘d Pärma som den kallas på lokal dialekt.
Här en video från en tomatfestival i Parma.där man förutom Riccio di Parma visar Canestrino, Principe Borghese, Lampadina osv.