Lycopersicon esculentum Mill.
Berömda tomatsorter finns det gott om i Italien. En av de mest berömda är den som kanske bäst karakteriserar pizza och pasta från Napoli och Kampanien, den avlånga tomater som odlas i den vulkanrika jorden i området. San Marzano.
Avlånga tomater som odlas i bestämda kommuner under strikta former har skyddad ursprungsbeteckning, DOP (SUB på svenska) med beteckningen ”POMODORO S. MARZANO DELL’AGRO SARNESE-NOCERINO.
Tomater som saluförs till konsumenter och vanligast bearbetas ”al pelato” är sorterna S.Marzano 2 och Kiros. S. Marzano 2 är vanliga idag och fröer finns ”överallt” och man kan ibland inte vara säker på ursprunget.
Eftersom vi är specialister på Italiens tomater introducerar vi därför Kiros som frönyhet i år, den av de 2 sorter som används mest i området. Våra fröer kommer självklart från Italien.
Avlånga mustigt röda tomater som är lite kantiga i formen. Frukterna är mellan 6 och 8 cm långa från stjälkfästet och nedåt. Små kärnhus och mycket fast och gott fruktkött som är perfekt till tomat- och pizzasåser.
Kiros är en högväxande sort som ska tjuvas och ha stöd.
Fröerna är producerade i Italien.
Ca 15 fröer per förpackning.
Sådjup: 1 cm.
Såperiod: mitten mars-april
I Italien sker omplanteringen normalt i april och maj och de planteras ut med plantavstånd 40 cm och ca 1 meter mellan radera. De är uppbundna med typiska vajrar och har typiska tomatträpålar som stöd. De skördas frp august till siste september och tomaterna mognar efter hand.