ROTFRUKTER

Rotfrukter – köksträdgårdens hemliga underjordiska skafferi

Välkommen till avdelningen där allting händer under ytan. Här nere, precis under jordskorpan, arbetar rotfrukterna i tystnad – och bygger smaken av hela ditt kök.

Morötterna sträcker sig som små orange spjut rakt ner i myllan och kommer upp med en sötma som får vilken sallad som helst att känna sig lite mer komplett.

Rädisorna däremot har bråttom. De växer på rekordtid, rusar mot skörd och bjuder på pepprighet som väcker både smör, salt och vårkänslor.

Rättikan spelar bas i rotorkestern – kraftfull, saftig, med en tydlighet i smaken som får wokar att applådera.

Och så kålrabbin, denna glömda men geniala runda knöl som smakar som om kål och äpple haft en mycket lyckad semester tillsammans. Fås i lila, grön och i “men vad är detta för fantastisk liten kula?”-uttryck från gäster.

Här finns också andra under-jords-skatter: betor, rotselleri, små rötter som blir stora i köket, och klassiker som aldrig går ur tiden.

Rotfrukter är:

  • Enkla att odla

  • Lätta att lyckas med

  • Extremt lagringsvänliga

  • Och orimligt goda när de bakas, råkostas, picklas eller bara knapras upp direkt i landet

Kort sagt: Rotfrukterna är den delen av köksträdgården där magi pågår i smyg – tills du drar upp den första knölen och inser att smaken är djupare än jorden själv.

Rädisa Flamboyant 3

VXO 112/25


ODLA-LA! En fransk bistroklassiker! Rädisor som Flamboyant har blivit en symbol för det franska köket, där enkelhet och elegans går hand i hand.

SEK 45,00

Visa produkten
Nyhet
Majrova DE NANCY - ekologiska fröer

Majrova DE NANCY - ekologiska fröer


Majrova “De Nancy” – en fransk klassiker från 1885, omnämnd i Vilmorin-Andrieuxs Les Plantes Potagères. Mild, smörig och snabbväxande – en östfransk delikatess som skiner i både potager och kök.

SEK 45,00

Visa produkten

Morot PARISER MARKET - STORPACK

DBO 23/41


Pariser Market är en av de där älskade gamla sorterna som aldrig har passat in i det industriella jordbrukets krav på storlek och enhetlighet – den blir bara 2–4 cm i diameter – men smaken är desto större.

SEK 45,00

Visa produkten

Rotselleri BIANCA DEL VENETO

VXO 125/4


Len, nötig och diskret pepprig – den får allt från soppor till gratänger att sjunga italienska kärlekssånger. Från Venetos jord till ditt kök – slow food när den är som vackrast.

SEK 39,00

Visa produkten
Snart på lager!
Vattenmelonrättika - Red Meat

Vattenmelonrättika - Red Meat

FDSM 1594N


Vattenmelonrättika eller watermelonradish den populärt heter! Egentligen från Japan men har fått sitt intåg speciellt i Frankrike där vår producent finns. 

 

SEK 69,00

Visa produkten

Om köksträdgården vore en teater, då vore rotfrukterna de där blygsamma skådespelarna som plötsligt levererar kvällens bästa repliker.
Morötterna står i kulissen och växer i smyg. Rädisorna springer ut på scenen efter tre veckor och ropar “Tadaa!” med pepprig energi.
Rättikan gör som rättikan vill – den brummar på med basröst och kraft.

Och mitt i allt detta kommer kålrabbin, rund och självsäker, som en liten matglad planet som råkar vara otroligt god att både koka, steka OCH äta rå.

Här nere under jord sker komedin, dramat och magin – långt innan du ens hinner dra upp ridån.

ODLINGSANVISNINGAR – ROTFRUKTER

(Morötter, rädisor, rättika, kålrabbi, rödbetor m.fl.)

Såtid

  • Direktsådd: april–juli (de flesta rotfrukter trivs bäst vid direktsådd).

  • Tidigt på våren: rädisa, rättika, späd morot, betor.

  • Sensommar: ny omgång rädisa, rättika och snabba morötter för höstskörd.

Sådjup

  • Morot, rädisa, rättika: 1 cm

  • Rödbeta: 2–3 cm

  • Kålrabbi: 1 cm (kan även förodlas i april)

Rad- & plantavstånd

  • Morot: 2–3 cm mellan fröna, gallra till 5 cm

  • Rädisa: 2–3 cm

  • Rättika: 10–15 cm

  • Rödbetor: 8–10 cm (varje frökluster ger flera plantor – gallra!)

  • Kålrabbi: 25–30 cm

  • Betor: 25–30 cm mellan rader

Jord & läge

  • Lös, stenfri, sandblandad jord för jämna rötter.

  • Aldrig färsk stallgödsel → ger förgrenade rötter.

  • Soligt och varmt läge = bättre smak och färg.

Vattning

  • Håll jämn fukt ända från sådd till etablering.

  • Morot och rädisa spricker vid ojämn vattning – ge hellre lite ofta.

  • Rättika och rödbetor uppskattar extra vatten under torra perioder.

  • Kålrabbi gillar konstant fukt för att undvika träighet.

Skördetips per sort

Morot

  • Skörda späda efter 8–10 veckor, större efter ca 12–16 veckor.

  • Smakar sötast från sensommar och framåt.

  • Täck med fiberduk tidigt för att undvika morotsflugan.

Rädisa

  • Klar efter 3–5 veckor (!).

  • Skörda små och pigga – stora blir träiga.

  • Perfekt att så i mellanraderna hos långsamväxande grödor.

Rättika

  • Tar 6–10 veckor beroende på sort.

  • Krispiga, milda eller peppriga beroende på temperatur.

  • Gillar sensommarsådd för bäst smak och färg.

Kålrabbi

  • Skördas när knölen är 6–8 cm i diameter.

  • För stora → blir träiga.

  • Otroligt god rå i stavar eller tunt skivad i sallad.

 Rödbetor (betor!)

  • Så i omgångar april–juni.

  • Varje frö ger 2–4 plantor → gallra till en planta per knippe.

  • Skörda späda “baby beets” efter 6–8 veckor.

  • Blasten är också ätbar – som mangold men mildare!

Särskilda sorttips

  • Morot: växer bäst i jord som inte nyligen gödslats.

  • Rädisor: trivs i sval jord – smakar mildare.

  • Rättika: håller sig bättre om den skördas innan första frosten.

  • Betor: blir sötare efter en kylig natt – perfekt för höstskörd.

  • Kålrabbi: plantera glest – den behöver utrymme i sidled.