Cavolo broccolo Spigariello (Minestra nera)

Cavolo broccolo Spigariello (Minestra nera)

SEK 49,00


Artikelnr. DBO 25/26
st

Brassica oleracea L. botrytis cimosa

Spigariello odlas extremt mycket i Syditalien, speciellt i Kampanien och Apulien. Detta är en äkta broccoli, inte en cima di rapa. Avnjut blad och de små broccoliliknande skotten. Minestra nera, svart soppa, som det ibland står på fröpåsarna är egentligen inget namn på en specifik rätt utan snarare ett annat namn för cavolo spigariello, broccoli di Natale... Med andra ord, det innebär att du kan gå till en lokal marknad och köpa en påse med rå, nyskördad "minestra nera" grönsaker. Eftersom spigariellp oftast används till just mustiga soppor kallas oftas kål som spigariello för just minestra nera. 

Cavolo spigariello är typiskt för Kampanien, andra sorter av kål hittar man i centrala och speciellt i södra Italien men även i Toscana med sin berömda svartkål. 

Cavolo spigarello är en urgammal sort som antagligen var känd redan för etruskerna och romarna. Mycket köldtålig och används i många olika rätter, som ex. soppa med bönor och andra grönsaker eller som i Napoli "minestra maritata". Eller så kan den kokas och stekas lätt med olivolja och chili eller lite citron eller russin.

Odlas på samma sätt som "vanlig" broccoli, calabrese. Förkultivering och sedan utplantering.

Används traditionellt på pizza i Neapel med oliver och chili i pastarätter, eller bara kokt eller sauterat och serveras som sidorätter. Spigariello odlas för sina sammetsblad och är en viktig ingrediens i olika höst- och vintersoppor.

På fröpåsen står det även "minestra nera" - svart soppa. Det är ingen rätt i sig utan ett samlingsnamn på olika lokala kålsorter med mörka blad som traditionellt används i soppor.

Tillagning: Koka ca 3 minuter i kokande vatten, sedan steks de på en panna med vitlök, lök och olivolja, ev. chili som extra smak.

 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt