Tillf. slut
Cavolo broccolo Riccio di Sarno

Cavolo broccolo Riccio di Sarno

SEK 45,00


Artikelnr. SEMI 056M

Brassica oleracea b. cymosa

Smakfull, tidig och sen säsong favorit. Bladbroccoli. Riccop do Sarno är en typisk broccolosort från Sarno, en stad i Kampanien-provinsen Salerno. Riccio betyder lockig/krusbladig. Den brukar även kallas "Broccolo di Natale" eftersom den brukar skördas runt juletid. Men om man sår juni/juli kan skördeperioden förlängas till januari eller februari.

Plantan är hög och har blad med djupa fåror. Varje planta ger långa och tunna "broccoletti"- blomställningar som är mycket möra och lätta att skörda. "Huvudena" är mindre täta än hos andra broccolisorter och eftersom de är glesare tenderar de att likna cime di rapa snarare än vanlig broccoli. Efter skörd av stjälkarna producerar plantan snabbt nya så mycket produktiv. Den är också mycket tålig och lättodlad.

Riccio di Sarno kokas och steks lätt med lite olivolja och vitlök som sidorätt. Den brukar även användas i goda omeletter.

Det är egentligen inte så stora skillnader mellan Riccio di Sarno och Spigariello förutom det geografiska ursprunget och bladens form och utseende. Matmässigt brukar man skörda späda blad och oöppnade blomställningar på Spigariello men i fallet med Riccio di Sarno verkar det som om att blomställningarna huvudsakligen äts.

Detta är en sort som odlas och används främst i den södra delen av Italien, i Apulien och Kampanien och en äkta heirloon (kulturarvssort) Detta är en äkta broccoli och inte en cima di rapa. Avnjut bladen och de små broccolihuvudena. Odlas på samma sätt som "vanlig" broccoli.

Skörd 60 - 90 dagar efter utplantering. 

 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt