Salvia rosmarinus (tidigare Rosmarin officinalis)
Rosmarino (Rosmarin) är en annan kryddväxt på den italienska topplistan. Rosmarin används bland annat för att krydda grillat kött men används även i olika gryträtter för att få den fina och aromatiska rosmarinsmaken. Torkad rosmarin används i olika italienska kryddblandningar tillsammans med timjan, salvia och oregano.
Rosmarin är en perenn kryddväxt som dessutom är mycket tålig och faktiskt kan övervintra utomhus om den har tillräckligt med skydd mot vinterkylan. Annars passar rosmarinplantan mycket bra i kruka på balkong eller i köksfönstret. Rosmarin är mycket användbar i köket, speciellt till rostade grönsaker, bröd, kryddblandningar och för att ge krydda och smak i olivolja.
Italienarna älskar kombinationen rosmarin och potatis och rosmarin används i bröd som foccacia - en klassiker som blivit utbredd över hela världen. Rosmarin som har fått dra i olja används i många olika rätter med grönsaker, och rosmarinolja ringlar man också över sina ”bruschette”. De vackra himmelsblå rosmarinblommorna garnerar man med eller har i marmelad.
Rosmarin förkultiveras från april till juli. Sådjup 1 cm. Det tar lång tid för rosmarin-fröer att gro så räkna med 14-21 dagar innan det har grott.
Läs här lite intressanta nyheter (eller gamla) om rosmarin och det är kanske receptet på ett långt och lyckligt liv.
Vi har odlat rosmarin från frö och det blev ett fantastiskt resultat. Starka, tåliga och frodiga plantor. Det tar tid för fröerna att gro men sedan kan du njuta av äkta italiensk rosmarin.
Ta chansen att odla äkta italiensk rosmarin direkt från frö och få dina egna starka plantor. Placera plantorna utomhus och inomhus i krukor och låt även några stå skyddade och se om de kan klara vintern. Lägg lite ris och annat för att skydda plantorna under den bistra årstiden.
Rosmarin och vitlök är en fantastisk kombination.