KÖRVEL (Cerfoglio)

KÖRVEL (Cerfoglio)

SEK 35,00


Artikelnr. DBA 36/1
st

Körvel – Escoffiers älskling med smak av vår och poesi

Körvel är örternas motsvarighet till en viskning – mjuk, artig och oförglömlig.
Den bär smak av anis, vårregn och nybakat bröd och har i århundraden varit älskad i det franska köket.
Den store kocken Auguste Escoffier kallade den ”den mest civiliserade av alla örter”, och använde den i allt från omeletter till soppor, smör och fines herbes-blandningar.

De flikiga, ljusgröna bladen ser ut som dillens poetiska kusin, men smakar mildare och mer förfinat. Körvel trivs bäst i halvskugga och försvinner lika tyst som den kom när solen blir för stark – en ödmjuk diva med känsla för dramatik. 

“Körvel gör ingenting för att märkas – men du märker när den saknas.” 

Körvel är örternas motsvarighet till en förälskelse i april – mild, flyktig och helt oförglömlig.
Den har odlats i tusentals år, med rötter i sydöstra Europa och västra Asien, men det var romarna som förde den till Europas trädgårdar. Under medeltiden odlades den i klostrens örtagårdar där munkarna prisade dess milda smak och hälsosamma egenskaper.

Körvel är en ettårig ört, snabb att gro och snabb att charma – och en av de första som spirar på våren. Därför har den i århundraden symboliserat återfödelse och nytt liv.
Smaken är mild, söt och anislik, som en korsning mellan persilja och vårvind. Körvel är en självklar del av den franska blandningen fines herbes, tillsammans med dragon, gräslök och persilja – örternas mest civiliserade sällskap.

Använd körvel färsk - aldrig kokt. Hacka över ägg, fisk, grönsaker eller en enkel kesomacka, men gör det precis innan servering. 

Odling:
Så direkt på växtplatsen tidigt på våren (sådjup ca 1 cm) eller förgro inomhus. Plantera ut med 20x20 cm mellanrum. Plantan blir ca 50 cm hög med vita spetsiga blommor. Trivs i halvskugga och fuktig jord – går lätt i blom i stark sol. Låt gärna några plantor fröa av sig till nästa år.

Körvel är kortlivad – men som alla passioner värd varenda sekund. 🌿

Ursprung: Sydeuropa
Smakprofil: Mild, söt, anislik, vårfrisk
Latinskt namn: Anthriscus cerefolium

 

 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt