Majorana hortensis M.
Mejram påminner mycket om oregano men har en lite mildare smak. I Italien används mejram som krydda i olika stuvningar, grönsaksrätter och sallader. Mejram används även för att krydda svamp och olika pastarätter.
Mejram är en gammal känd kryddväxt för oss men den används inte så mycket idag. Det är den klassiska kryddan till ärtsoppa och korv. Italienarna älskar mejram och den används som krydda över hela Italien. Växer vilt i Ligurien och används i många traditionella italienska maträtter. I tomatsåser och på pizza.
Den rökiga kraftiga smaken gör att mejram passar bra i kraftiga kötträtter och grytor. Mejram är en flerårig ört och det latinska namnet är Origanum majorana.
Mejram tillhör samma släkte som oregano och kommer ursprungligen från norra Afrika. Den har en lite sötare och kryddigare smak än oregano. Mejram används i italiensk matlagning för att smaksätta olika typer av kött och fisk, men även grönsaker, bönor, svamp och sallader. Denna ört används också vid framställning av likör och naturläkemedel, och är en ingrediens i vermouth.
Mejram är perenn men i Skandinavien odlas den nästan alltid som ettårig, mycket lättodlad och trivs utmärkt också i köksfönstret och på balkongen. Mejramplantorna blir ca. 40-50 cm höga. Bladen är lite ovala, ljust gröna.
OBS! 4000 fröer.
Såperiod: april till oktober. Starta med förkultivering och plantera ut efter sista frost.
Mejramplantorna blir ca 40-50 cm höga med fina mycket gröna blad som växer ut till ca 3 cm. Blommorna är vita till lila. Förkultivera mejram inomhus eller direkt på friland när jorden har blivit varm. Fröet ska sås ganska ytlig.
Mejramplantorna sköter i princip sig själv och gillar inte att stå och stampa vatten.
Mejram passar utmärkt i olika omeletter och pajer. Även god att krydda soppor med och ex. tillsammans med broccoli och potatis. Pumpa-, morot och sparrissoppa blir även de extra goda om du kryddar med mejram.
Mejrampesto
Jättelätt och jättegod mejram
Skölj bladen och låt de torka. Hacka en vitlöksklyfta och lägg i en mixer tillsammans med olivolja, pinjenötter och parmesan. Smaka av med lite flingsalt.
Kunder som har köpt denna produkt har också köpt

