Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Denna sort är tyvärr utsåld.
Kapris - Cappero

Kapris - Cappero

Produkten är utsåld.

SEK 45,00


Vårt klimat är inte anpassat för kaprisodling på friland men man kan den odla i kruka som man har ute om sommaren och tar in under vinterhalvåret. Plantan är mycket vacker i sig och pryder sin plats i vilket fönster som helst. Om knopparna inte skördas kan man njuta av vackra blommor hela sommaren och en bit in på hösten. Plantan är mycket vacker i sig och pryder sin plats i vilket fönster som helst. Om knopparna inte skördas kan man njuta av vackra blommor hela sommaren och en bit in på hösten. Jag har odlat kapris i många år och haft kaprisplantor både inomhus och utomhus i kruka. I år har plantorna stått ute i växthuset och blommat hela sommaren.


Artikelnr. DBA 20/2

Det latinska namnet på kapris är Capparis spinosa och plantan är en liten buske med långa hängande grenar. Plantan växer typiskt mot klippor och bergsväggar där de långa grenarna får hänga fritt. En kund berättade för mig att han varit i Sicilien och sett odlingar och där klippte de ner plantorna helt över vintern för att främja produktionen inför nästkommande säsong. Ute i det fria blommar kaprisen hela sommaren om förhållandena är optimala. I slutet av sommaren intensifieras blomningen för att sedan avta mot hösten.

Vårt klimat är inte anpassat för kaprisodling på friland men man kan den odla i kruka som man har ute om sommaren och tar in under vinterhalvåret. Det går att odla den från frö men kan också köpa små kaprisplantor. Skörden blir inte så stor om man bara har en planta eller två men det räcker för en liten inläggning. Plantan är mycket vacker i sig och pryder sin plats i vilket fönster som helst. Om knopparna inte skördas kan man njuta av vackra blommor hela sommaren och en bit in på hösten. Jag har odlat kapris i många år och haft kaprisplantor både inomhus och utomhus i kruka. I år har plantorna stått ute i växthuset och blommat hela sommaren.

På vintern har jag plantorna stående i ett ljust fönster i en del av huset där det inte är så uppvärmt. Plantan går i dvala och ska därför inte stå i rumsvärme om vintern.

Den tappar blad under vintern men så snart det är vår i luften spirar bladen igen.

Odling från frö

Det är en liten utmaning att odla kapris från frö. Men det går! Fröet är vilande och måste “väckas” för att det ska gro. Bäst är börja på våren. Blötlägg först fröerna i varmt vatten under 12-24 timmar. Lägg fröerna i en våt handduk, tygstycke eller en bit hushållspapper i en plastpåse och förvara i kylskåp i minst 6-8 veckor. Blötlägg sedan fröerna igen i 24 timmar. Nu är fröerna redo att sås. Använd bra såjord och så 1 cm djupt. Så 3-4 fröer per kruka. Fröerna bör gro inom 4 veckor.

När man ska plantera om ska man vara väldigt försiktig så att man inte stör rotsystemet. Ett tips är att låta en plastpåse täcka krukan och plantan de första dagarna så att den får en varm och lugn start på livet i egen kruka. Efter 3-4 dagar klipper man av plastpåsens topp och låter därefter resten av plastpåsen sitta runt plantan i någon vecka.

Produktens taggar

Det finns inga taggar i registret.

Mina taggar

Kunder som har köpt denna produkt har också köpt