Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Kyndel (Santoreggia)

Kyndel (Santoreggia)

SEK 39,00

Artikelnr. DBA120/1
st

Det finns två typer av kyndel: Satureja montana L. och Satureja hortensis L., båda tillhör familjen Labiatae. Vinter resp. sommarkyndel. Sommarkyndel är ettårig och smaken är mildare och inte så intensiv som vinterkyndel.

 

Denna sommarkyndel är ettårig. Kyndel är en ört som inte är så mycket använd här i Sverige och räknas väl inte som traditionell kryddväxt. Men den tillhör de klassiska kryddväxterna i Bulgarien där den kallas för chubritsa. I det bulgariska köket används den flitig och räknas som en av de äldsta örterna här och kyndel ingår här i många kryddblandningar ,inte minst örtsaltet som kallas för sharena sol som betyder färgrikt salt tillsammans med paprika och salt.

 

Kyndel har en ganska stark som som påminner om timjan.

 

Kyndel används typiskt till bönor och andra baljväxter som linser men även till kål- och potatisrätter. Den är känd för att främja matsmältningen och används därför typiskt till bönor och ärter som kan vara svårsmälta.

 

 

Den romerska poeten Vergilus klassade kyndel som en av de mest aromatiska örterna och rekommenderade därför att den odlades nära bikupor.


Såperiod: direkt på friland eller kruka från april.

 

Kunder som har köpt denna produkt har också köpt