Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Slutsåld
Tomat Ponderosa - vintertomat

Tomat Ponderosa - vintertomat

Produkten är utsåld.

SEK 35,00

En av våra klassiska vintertomatsorter.

I vårt sortiment sedan 2012.

Ponderosa är en mycket gammal tomatsort som har bevarats tack vare munkar. Runda apelsingula tomater. Syditaliens vintertomater. De brukar avnjutas färska men även hängas upp i en stor klase så att man har tillgång till så färska tomater som möjligt även under vintern. En fantastisk tomat! Vårt eget köksträdgårdssortiment med favoritsorterna.

Ponderosa har vi haft i vårt sortiment sedan 8 år tillbaka och vi har odlat och fascinerats av denna så hållbara tomatsort. Det är en sen sort som mognar sent på sensommaren/tidig höst men i gengäld nog den mest hållbara vi har.

Tomat Ponderosa är en kultursort typisk för Apulien men även Kampanien. Detta är kanske världens mest hållbara tomat och har funnits i vårt fasta sortiment i många år.

Köp fröer till Ponderosa hos oss!

Artikelnr. GG324

Fröer till Apulien och Kampaniens tomat Ponderosa introducerades av Gourmetgarage år 2012

Ponderosa har vi haft i vårt sortiment sedan 7-8 år tillbaka och vi har odlat och fascinerats av denna så hållbara tomatsort. Den är kanske den mest hållbara tomatsorten vi har i vårt sortiment.

Det är en sen sort som mognar på sensommaren/tidig höst men i gengäld nog den mest hållbara vi har.

Ponderosa är en mycket gammal sort från Syditalien som är känd för sin extrema hållbarhet

Det sägs att det är munkarna som bevarat denna sort och vitaminhalten lär vara mycket högre än andra tomater. De används med fördel tillagade. Det är verkligen en pomo d'oro (gyllen äpple) med sin fina apelsingula färg. Tomaterna är runda, gyllengula på utsidan och rödgula inuti. Smaken är mild och söt.

Plantan är halvhög och behöver lite stöd.

Evighetstomater

Ponderosa - pomodoro invernale (vintertomater)  - kallas ofta för pomodoro eterni eller da appendere (evighetsomater) eftersom de är enormt hållbara och man hänger upp tomatklasarna i en enda stor klase (som en piennolo) för konsumtion i olika tillagade rätter under de månader man inte kan skörda färska tomater.

Skalet är tjockt och fruktköttet är fast med en gyllengul rödgul färg. Till olika rätter med fisk och skaldjur men även i olika såser. Även för bruschetta och sallader (när de är helt färska), pizza och pasta.

Mycket söt och syrlig tomat som är så otroligt hållbar att man inte kan tro det är sant. Häng upp dem i ett tjockt snört på en luftig och sval plats och så har du tomater över vintern.

Gör så här: När tomaterna har fått en gul färg, trä klasarna på runt en bomullstråd eller annan robust tråd tills hela klasen är ca 30 cm lång.

Antal fröer: ca 15 st.

Halvhög sort (ca 1,5 m) som inte behöver tjuvas men som behöver stöd.

 

Agriturismo Le Stanzie i Apulien har blivit kända för just sina gula tomatklasar och här i taken hänger massor av Ponderosa. Se 1,15 in i filmen.

 


 

Kunder som har köpt denna produkt har också köpt