Web
Analytics Made Easy - StatCounter

PIENNOLO- OCH VINTERTOMATER. DE COLGAR TOMATER

Fröer till piennolotomater och vintertomater (da serbo-tomater) introducerades i Sverige av Gourmetgarage

I år är det 16 år sedan vi startade och redan från starten har vintertomaten Prinicpe Borghese "da appendere" funnits i vårt sortiment. Apuliens vintertomater (pomodoro d'inverno - inverno är vinter på italienska) och Kampaniens piennolotomater (pomodorino del piennolo) är de mycket hållbara tomatsorter man brukar hänga upp i stora klasar så att man har tillgång till "färska" tomater även under de mörka månaderna. De ska definitivt avnjutas även färska för det är supergoda tomater i olika pastasåser, på pizza, grillade, som garnering på focaccia, på bruschetta etc. 

Ordet och begreppet piennolotomater började dyka upp i tomatsammanhang här i Sverige när specialbutiker började sälja dem och redan 2013 hade vi piennolotomater i vår dåvarande butik i Skivarp.

Idag har piennolotomater blivit ett begrepp bland tomatodlare men det finns fortfarande en osäkerhet om vad en piennolotomat egentligen är. Många tror att det är en specifik tomatsort men faktum är att det är ett samlingsnamn för många olika tomatsorter som odlas i Kampanien.

"Pomodorino del piennolo" (piennolo-tomater) kallas tomater från KAMPANIEN som man traditionellt hänger upp i en stor klase - en "piennolo". De tomater som odlas längs Vesuvius sluttningar på bestämda platser har skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och de heter "Pomodorino del piennolo del Vesuivo DOP". Det är alltså endast i Neapelområdet och Kampanien man kallar tomater som man hänger i en stor klase för "pomodorino del piennolo". Våra sorter från Kampanien är Napoletana, Principe Borghese och Vesuvio giallo (Peardrops).

I APULIEN där traditionen att hänga upp tomater i klase också är anrik kallas tomaterna INTE för piennolo-tomater utan för vintertomater, "pomodoro d'inverno" (inverno är vinter på italienska), "pomodorino invernale" (små vintertomater) eller "grappolo d'inverno" (vinterklase) Våra sorter som ex. Ponderosa och Grappolo d'Inverno är exempel på dessa.

Tomat Regina - även den från APULIEN - är en hållbar tomatsort som traditionellt odlas mellan Fasano och Ostuni.

Tomaterna skördas i början av juli och hälften av tomaterna använder man färska och hälften läggs i stora trälådor på sval plats tills början av september när även dessa hängs upp i en klase - en "ramasole" och tomaterna kan därefter hålla sig färska till 6-7 månader.

Kort sagt - piennolo-tomater är hållbara tomatsorter från Kampanien och vintertomater är hållbara tomatsorter från Apulien

Gemensamt för alla är att det är tomater med extra tjockt skal och tomater som är mycket hållbara och som hängs upp luftigt och på ett sätt så att tomaterna inte hänger för nära varandra.

Den gula piennolo-tomaten Vesuvio giallo (Peardrops) introducerades av oss som "Vesuviano giallo" redan år 2016 och den är nog en av de godaste tomaterna vi smakat. De ska avnjutas nyskördade i sallad och på sandwich och i maten. När de har "torkats" i några månader passar de allra bäst i matlagning.

Den i särklass mest hållbara tomaten i vårt sortiment är klassikern Ponderosa. En fantastisk tomat!

Observera att all text på vår hemsida är skyddad enligt lagen om upphovsrätt och får inte kopieras utan tillåtelse.

 

Vill du lära dig allt du behöver veta om Italiens tomater och inte minst Italiens pomodorino del piennolo köp boken Från Italien till din köksträdgård av Anna Åkerman.


 


Vårt eget sortiment av tomatsorter som man traditionellt hänger upp i en stor klase (piennolo) för färska tomater även under vintermånaderna.