Cicoria Catalogna Gigante di Chioggia - ekologiska fröer

Cicoria Catalogna Gigante di Chioggia - ekologiska fröer

SEK 49,00


Artikelnr. ARCCR00912
st

Cichorium intybus

Cicoria Catalogna Gigante di Chioggia är en mycket hög och frodig sort med stora, flikiga blad. Därför "gigante" - jätte.

Odlingen av cikoria i norra Italien kan dateras tillbaka till gamla Romarriket och under medeltiden började man färädla och välja ut denna lokala sort från just Chioggia-området. Denna sort var mycket vanlig i köksträdgårdar förr i tiden och den säljs nu även på lokala marknader.

Jämfört med andra cikoriasorter går denna sort inte i blom så lätt så den kan även sås på våren utan risk. Den är även köldtålig så det är en mycket användbar bladgrönsak i köksträgården.

Gigante di Chioggia har blivit utvlad och förfinad över tid för att anpassa sig det karaktäristiska klimatet i Chioggia-området i Venedigprovinsen, som ligger nära havet. Detta innebär att jorden oftast är sandig och det är milda vintrar. Den kan därför i sitt lokalområdet skördas redan vår men är oftast sådd på sommaren och skördas på hösten fram till december. När den skördas skördar man hela plantan ner till markytan.

Gigante di Chioggia kan avnjutas färsk men kan även frysas. Typiskt kokar man den sedan steker i olivolja med lite vitlök. Man kan även droppa över citron över blad. Om bladen skördas på sommaren tenderar de att vara mycket bittra och då kan man skölja i kallt vatten efter man kokat bladen för att reducera den bittra smaken. Annars kan den ätas rå i sallader eller i "pinzimonio" tillsammans med selleri och morötter doppade i extra virgin olivolja.

Så direkt på friland efter sista frost. Plantavstånd ca 30 cm och radavstånd ca 40 cm.  

5 gram ekologiska fröer


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt