Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Broccolo Fiolaro di Creazzo

Broccolo Fiolaro di Creazzo

SEK 45,00

Brassica oleracea L.

 

Denna mycket gamla sort kommer ursprungligen från Creazzos kullar, en stad i Vicenza provinsen i Venetoregionen. 

Detta är en typisk jordbruksprodukt från Venetoregionen.

Även om den kallas "broccolo" är formen lite mer lik "vanlig" blomkål.

Namnet "Fiolaro" kommer från order "fioi" som betyder söner på lokal dialekt. Detta eftersom "blomställningarna" växer längs huvudstjälken så det blir ungefär "bär på söner".

Denna sort är en så anrik sort att till och med Cato den äldre har skrivit om den.

Skörden sker typiskt från november till februari och enligt lokal tradition smakar den som allra bäst efter den först frost, då smaken är som allra bäst. 

De senaste decennierna har denna sort blivit mindre och mindre odlad eftersom nyare sorters broccolo har introducerats på marknaden. Men de senaste åren har denna sort börjat odlas mer och mer, inte minst tack vare restaurangägare och kökschefer som har tagit in "fioi" på menyerna.

Den kokas och steks sedan i panna, används i soppor, risotto eller som sidorätt. Den avnjuts även rå i sallad.  

Ca. 50 fröer.

Såperiod: förkultivering från maj och utplantering mitten av juni.

Sådjup: 1 cm.

Artikelnr. GG2103
st

Brassica oleracea L.

 

Denna mycket gamla sort kommer ursprungligen från Creazzos kullar, en stad i Vicenza provinsen i Venetoregionen. 

Detta är en typisk jordbruksprodukt från Venetoregionen.

Även om den kallas "broccolo" är formen lite mer lik "vanlig" blomkål.

Namnet "Fiolaro" kommer från order "fioi" som betyder söner på lokal dialekt. Detta eftersom "blomställningarna" växer längs huvudstjälken så det blir ungefär "bär på söner".

Denna sort är en så anrik sort att till och med Cato den äldre har skrivit om den.

Skörden sker typiskt från november till februari och enligt lokal tradition smakar den som allra bäst efter den först frost, då smaken är som allra bäst. 

De senaste decennierna har denna sort blivit mindre och mindre odlad eftersom nyare sorters broccolo har introducerats på marknaden. Men de senaste åren har denna sort börjat odlas mer och mer, inte minst tack vare restaurangägare och kökschefer som har tagit in "fioi" på menyerna.

Den kokas och steks sedan i panna, används i soppor, risotto eller som sidorätt. Den avnjuts även rå i sallad.  

Ca. 50 fröer.

Såperiod: förkultivering från maj och utplantering mitten av juni.

Sådjup: 1 cm.

 

 

Produktens taggar

Det finns inga taggar i registret.

Mina taggar

Kunder som har köpt denna produkt har också köpt