Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Denna sort är tyvärr utsåld.
Cima di rapa Quarantina

Cima di rapa Quarantina

Produkten är utsåld.

SEK 39,00


De små späda huvudena påminner om broccoli men där upphör likheterna. Som så många andra grönsaker som älskas av italierna har de olika sorterna cime di rapa en lite bitter smak som kan beskrivas som nötaktig, kraftig och pepprig.

Läs mer om cime di rapa och odling av denna traditionsrika italienska grönsak i Anna Åkermans bok Från Italien till din köksträdgård.


Artikelnr. VXO 41/2

Latinskt namn: Brassica rapa ssp sylvestris.

Italienska ingredienser du odlar själv - cime di rapa! Vi har (såklart) många olika sorters cime di rapa i vårt italienska sortiment. Cime di rapa är vida känd som huvudingrediens i pastarätten "Le orecchiette con le cime di rapa", en specialitet från Apulien i södra Italien.

Här i Sverige är juli den bästa tidpunkten att så. Men ingen regel utan undantag. Jag har själv sått tidig Cime di rapa i april här i Skåne och det fungerade alldeles utmärkt. Ingen förkultivering behövs eftersom de växer oerhört snabbt. Fröerna kan gro redan efter tre dagar. Sådjupet för Cime di rapa är 1 cm och avståndet mellan varje planta bör vara 20–30 cm. Avståndet mellan varje rad bör vara 40–50 cm. Skydda småplantorna mot kyla och skadedjur med fiberduk. Höjden på plantorna varierar från cirka 40 cm upp till en meter beroende på sort. Bladen är stora och flikiga och de blommor som utvecklas är små och gula. Skörda unga skott och blomhuvuden innan blommorna slår ut. Ibland kan det vara svårt att hinna skörda i rätt tid på grund av den enorma växtkraften. Plantan bildar ständigt nya skott så länge den skördas.

Om du har varit i de södra delarna av Italien har du säkert sett Cime di rapa på någon grönsaksmarknad och du har kanske till och med ätit Apuliens världsberömda rätt orechiette con cime di rapa på någon restaurang.

Cime di rapa är en mycket gammal och traditionsrik grönsak. 

De små späda huvudena påminner om broccoli men där upphör likheterna. Som så många andra grönsaker som älskas av italierna har de olika sorterna cime di rapa en lite bitter smak som kan beskrivas som nötaktig, kraftig och pepprig.

Läs mer om cime di rapa och odling av denna traditionsrika italienska grönsak i Anna Åkermans bok

Från Italien till din köksträdgård.

Orecchiette betyder små öron och syftar på formen.

Och oreccheiette gör man enkelt själv. Se hur man gör här! Dessa fantastiska kvinnor på "le orecchiette gatan" i Bari i just Apulien. Det kallar vi italienskt mathantverk!

 

Produktens taggar

Det finns inga taggar i registret.

Mina taggar

Kunder som har köpt denna produkt har också köpt