Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Gurka White Wonder (Cetriolino)

Gurka White Wonder (Cetriolino)

SEK 39,00


Cucumis sativus L.

Vår kultursort White Wonder är en perfekt inläggningsgurka. Den är känd i Italien som BIanco Moscatello men den påminner även om våra svenska sorter som Arboga och Östgötagurka.

Vit, krämig och god liten vit gurka som blir ca 12-15 cm lång och som kan odlas både på friland och i växthus.   

I våra italienska jätteförpackningar finns det ca 150 fröer. Jämför frökvantiteterna! 

Såperiod slutet mars-juli


Artikelnr. VXO 37/32
st

Cucumis sativus L.

Liten vit gurka som passar perfekt till olika inläggningar. Också känd i Italien som Bianco Moscatello.  White Wonder är en mycket gammal sort som lär ha blivit introducerad av den amerikanska fröfirman Burpee redan år 1893. Gurkorna blir ca 15 cm långa men ska skördas när de är ca 8 - 10 cm långa. Då smakar de som allra bäst. De brukar läggas in (som Arbogagurka) men kan även ätas färska när de är små och späda och inte fått så många kärnor ännu. 

Ca. 150 fröer per påse.

Såperiod slutet mars-juli

Kuriosa

Hört talas om Östgötagurka eller Vit saltgurka från Östergötland? Vi gillar ju inte bara italienska och franska kultursorter. Vi blir också också så glada varenda gång när vi ser våra svenska kultursorter blir uppmärksammade igen. Vi kan se att Vit saltgurka från Östergötland snart får en SGB beteckning (Skyddad Geografisk Beteckning).  

Ursprunget för den vita svenska gurkan är okänt men den har tydligen odlats sedan 1890-talet på Tuna Gård utanför Linköping. Den påminner om vår White Wonder och varför inte prova att göra vit saltgurka som man gör i Östergötland nästa år? På hemsidan Östgötamat finns det ett familjerecept på just denna delikatess.

Odling av White Wonder både i växthus och på friland

Gurka ingår i familjen gurkväxter - Cucurbitaceae - och den är därför släkt med melon, zucchini och pumpa. Alla fruktgrönsaker.

Gurka kräver mycket värme och den måste därför har en varm och solig växtplats. De är mycket frostkänsliga både på våren och när sommaren börjar avta och övergå i höst. Gurkplantor liksom bönplantor tål inga hårda vindar och därför kan man ex odla gurkor tillsammans med höga plantor som ex. majs och solrosor.  

För att kunna gro krävs det för alla fruktgrönsaker varm jordtemperatur och ska man odla på friland är fiberduk ett måst i början av sådden eller utplantering. Sådjup: ca 1-2 cm.

Avståndet mellan varje planta ca 15-20 cm.

Produktens taggar

Det finns inga taggar i registret.

Mina taggar

Kunder som har köpt denna produkt har också köpt