Cucumis sativus L.
Liten vit gurka som passar perfekt till olika inläggningar. Också känd i Italien som Bianco Moscatello. Detta är en mycket gammal sort som lär ha blivit introducerad av den amerikanska fröfirman Burpee redan år 1893. Gurkorna blir ca 15 cm långa men ska skördas när de är ca 8 - 10 cm långa. Då smakar de som allra bäst. De brukar läggas in (som Arbogagurka) men kan även ätas färska när de är små och späda och inte fått så många kärnor ännu.
Ca. 150 fröer per påse.
Såperiod slutet mars-juli
Kuriosa
Hört talas om Östgötagurka eller Vit saltgurka från Östergötland? Vi gillar ju inte bara italienska och franska kultursorter. Vi blir också också så glada varenda gång när vi ser våra svenska kultursorter blir uppmärksammade igen. Vi kan se att Vit saltgurka från Östergötland snart får en SGB beteckning (Skyddad Geografisk Beteckning).
Ursprunget för den vita svenska gurkan är okänt men den har tydligen odlats sedan 1890-talet på Tuna Gård utanför Linköping. Den påminner om vår White Wonder och varför inte prova att göra vit saltgurka som man gör i Östergötland nästa år? På hemsidan Östgötamat finns det ett familjerecept på just denna delikatess.
Odling av White Wonder både i växthus och på friland
Gurka ingår i familjen gurkväxter - Cucurbitaceae - och den är därför släkt med melon, zucchini och pumpa. Alla fruktgrönsaker.
Gurka kräver mycket värme och den måste därför har en varm och solig växtplats. De är mycket frostkänsliga både på våren och när sommaren börjar avta och övergå i höst. Gurkplantor liksom bönplantor tål inga hårda vindar och därför kan man ex odla gurkor tillsammans med höga plantor som ex. majs och solrosor.
För att kunna gro krävs det för alla fruktgrönsaker varm jordtemperatur och ska man odla på friland är fiberduk ett måst i början av sådden eller utplantering. Sådjup: ca 1-2 cm.
Avståndet mellan varje planta ca 15-20 cm.