Familj: CUCURBITACEAE (Gurkväxter)
Cornichongurka som i Paris.
Latinskt namn: Cucumus sativus
Cornichon de Paris - liten från Paris. Tidig sort.
Detta är den klassiska franska inläggningsgurkan - cornichon. Små ljusgröna frukter med en intensiv smak.
Gror efter ca 6-8 dagar.
Gurka, vars botaniska namn är Cucumis sativus, är en del av familjen Cucurbitaceae. Det är en gurka som skördas när de är väligt små, innan mognad.
Liten, salt, krispig. Bara ordet klingar så franskt som det kan bli – cornichon! Cornichons är små, kulinariska gurkor som skördas när de är pyttesmå.
Det finns många intressanta gamla franska gurksorter som passar för inläggningen. Som denna "petit de Paris", piccolo di Parigi. Det är en gammal sort som redan nämns i Vilmorin-Andrieux år 1883 för sin utmärkta produktivitet.
Det är en gurksort som ska ha stöd som ett staket eller ställing. Såperod mellan mars och maj.
Omplantering när plantorna har minst 3 blad och det inte finns någon risk för frost. Och kom ihåg att liksom i salladsskålen trivs gurkplantorna tillsammans med tomat och sallatsplantor. Undvik att odla dina gurkplantor nära andra plantor i denna familj, Cucurbitaceae.
Skörden för dessa små cornichons görs inte så lång tid efter blomningen. Typiskt skördas gurkorna när det är 7-8 cm långa. Detta kan man räkna med ca 3 månader efter sådd. Efter skörd är det viktigt att borsta bort de små ”taggarna” och sedan ska de gnidas med grovt salt. Sedan är det bara att lägga in de små kulinariska parisergurkorna!
Ca 150 fröer per förpackning.
Sådjup: 2 cm