I Italien finns det fula-men-goda kakor (brutti ma buoni) och det finns även en melon som kallas ful-men-god (brutto ma buono) - melone Zatta. Det är en urgammal sort och en av de sorter som Franchi har ansvaret för så att sorten inte försvinner. Fruktköttet är intensivt orange och smaken har lyriskt beskrivits som en blandning av "vanilj, honungsblomma, lite antydan till persika".
Melon Zatta har anor tillbaka ända till tidigt 1600-tal och har illustrerats i olika målningar och beskrivningar från den tiden.
Och Zatta-melonen ser likadan ut idag.
Kanske inte en melon man skulle vända sig om efter i grönsaksdisken, men att den inte är så vacker tar den igen på smaken! Fruktköttet är intensivt orange och smaken har lyriskt beskrivits som en blandning av "vanilj, honungsblomma, lite antydan till persika".
Den brukar även kallas Rospo di Bologna.
Detta är en av de många kultursorter Franchi Sementi ansvarar för och ser till att de bevaras och inte glöms bort till fördel för nya "snygga" sorter.
Frukterna blir ovala, lite skrynkliga och påminner lite om pumpor. Vikt ca 2-2,5 kg.
Från sådd till skörd ca 110 dagar.
Har du ett växthus är detta en sort att prova!
Ca 85-90 dagar från sådd till skörd.
Såperiod: mitten april - juni.
3 gram ca. 130 fröer.
