:( Slutsåld
Melone banana di Lentigione

Melone banana di Lentigione

SEK 49,00


Artikelnr. ARC SAP238

Cucumis melo L.

Ekologiska fröer till denna mycket gamla melonsort från Reggio Emilia. Lentigione är en fraktion av staden Brescello, som ligger längs gränsen mellan provinserna Reggio Emilia och Parma ... Detta är en av de mest mystiska melon sorter från Reggio Emilia-provinserna, och det är också en mycket gammal sort. Den har räddats tack vare ett samarbete mellan A.Zanelli i Reggio Emilia och vår fröproducent i Modena.


Mystiken om dess ursprung kommer sannolikt aldrig att lösas; bara några få familjer odlade denna sort i  Lentigione och möjligen i den nära byn Sorbolo (Parma). Denna melon liknar inte några gamla kända varianter, och inget skriftligt dokument om den har någonsin hittats. Det var först 2003 som en Reggio Emilia-skolan (Istituto “A. Zanelli”) fick frön från en lokal bonde, som i sin tur sa att han fick frön under andra världskriget (cirka 50 år innan) från en kvinna arbetar i hans hus. Tyvärr, eftersom hon är död idag, kan ingen spåra historien bakom denna melon.

Det finns andra melonvarianter som har beteckningen "banan" i sitt namn, på grund af formen. Men denna Melone banana di Lentigione är inte bananformad. Tvärtom denna är rund och anledningen till namnet är smaken. Smaken påminner om banan med en svag eftersmak av päron.

Plantan är mycket tålig och kraftfull. Skalet på melonen är slät. Den är mörkgrön under de tidiga faserna och gulorange ibland med gröna ränder när den är mogen. Fruktköttet är vitt, mycket söt och har en angenäm doft. Frukterna får en vikt på 1-2 kg. Fruktköttet har en tjocklek på 3-4 cm och skalet är tunt.

Varje planta producerar 3-4 frukter.

Våra fröer kommer från ekologisk odling.

Såperiod: Förkultivering från mars-april. Direkt på friland maj-juni.

 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt