Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Slutsåld
Cima di Rapa Maceratese

Cima di Rapa Maceratese

Produkten är utsåld.

SEK 39,00


Brassica rapa SBSP sylvestris

 

En Cime di Rapa som inte formar några huvuden utan odlas för sina stora och matiga blad. Denna sort är, som namnet antyder, en typisk sort från Macerata i regionen Marche.

Denna sort odlas bäst på vår och höst men kan även odlas under sommaren. En perfekt sort till pasta som ska skördas innan den blommar.

Såperiod från april och framåt.


Artikelnr. VXO 41/8

Brassica rapa SBSP sylvestris
En Cime di Rapa som inte formar några huvuden utan odlas för sina stora och matiga blad. Denna sort är, som namnet antyder, en typisk sort från Macerata i regionen Marche.

Denna sort odlas bäst på vår och höst men kan även odlas under sommaren. En perfekt sort till pasta som ska skördas innan den blommar.

Såperiod från april och framåt.

Latinskt namn: Brassica rapa ssp sylvestris.

 

Italienska ingredienser du odlar själv - cime di rapa!

Vi har (såklart) många olika sorters cime di rapa i vårt italienska sortiment. Cime di rapa är vida känd som huvudingrediens i pastarätten "Le orecchiette con le cime di rapa", en specialitet från Apulien i södra Italien.

 

Här i Sverige är juli den bästa tidpunkten att så. Men ingen regel utan undantag. Jag har själv sått tidig Cime di rapa i april här i Skåne och det fungerade alldeles utmärkt. Ingen förkultivering behövs eftersom de växer oerhört snabbt. Fröerna kan gro redan efter tre dagar. Sådjupet för Cime di rapa är 1 cm och avståndet mellan varje planta bör vara 20–30 cm. Avståndet mellan varje rad bör vara 40–50 cm. Skydda småplantorna mot kyla och skadedjur med fiberduk. Höjden på plantorna varierar från cirka 40 cm upp till en meter beroende på sort. Bladen är stora och flikiga och de blommor som utvecklas är små och gula. Skörda unga skott och blomhuvuden innan blommorna slår ut. Ibland kan det vara svårt att hinna skörda i rätt tid på grund av den enorma växtkraften. Plantan bildar ständigt nya skott så länge den skördas.

 

Om du har varit i de södra delarna av Italien har du säkert sett Cime di rapar på någon grönsaksmarknad och du

har kanske till och med ätit Apuliens världsberömda rätt orechiette con cime di rapa på någon restaurang.

Cime di rapa är en mycket gammal och traditionsrik grönsak. 

De små späda huvudena påminner om broccoli men där upphör likheterna. Som så många andra grönsaker som älskas av italierna har de olika sorterna cime di rapa en lite bitter smak som kan beskrivas som nötaktig, kraftig och pepprig.

Läs mer om cime di rapa och odling av denna traditionsrika italienska grönsak i Anna Åkermans bok Från Italien till din köksträdgård.

 

 


 

Produktens taggar

Det finns inga taggar i registret.

Mina taggar

Kunder som har köpt denna produkt har också köpt