Chili & Paprika – Het glädje och mild magi i köksträdgården
Det finns något nästan högtidligt med att öppna en påse chilifrön. Man anar redan där – långt innan första plantan tittat upp – att sommaren kommer bjuda på både hetta, färg och ett litet mått drama. Chili är som trädgårdens eldsjälar: intensiva, nyckfulla, fulla av karaktär. Paprika däremot, är deras mjuka kusin. Mild, söt och generös. Samma familj, helt olika temperament.
I Chili & Paprika-menyn samsas allt från flortunna, citrusdoftande spanska sorter till köttiga italienska frilandspaprikor som får vilken grill som helst att rodna av stolthet. Här hittar du små arombomber som ryms i handflatan och vänliga jättar som mognar i sensommarens gyllene ljus.
Det här är inte bara fröer – det är sommarens färgpalett, höstens kryddhylla och vinterns värmande vän.
Faktaruta – Capsicum för gourmander och trädgårdspoeter
Latinskt namn: Capsicum annuum, C. chinense, C. baccatum
Familj: Solanaceae
Härkomst: Syd- och Centralamerika
Sorter i vår kollektion:
• Eldiga chilisorter (milda – medel – heta)
• Sötpaprikor & lunchpaprikor
• Grillpaprikor från Italien & Spanien
• Dekorativa chilisorter i alla färger
Visste du att…?
Chili var en av de första grödor som odlades av människan – minst 6000 år gamla fynd har hittats i Mexiko.
Paprika är egentligen bara en stor, snäll chili med lågt capsaicininnehåll.
Varje chili har sin egen aromprofil: vissa doftar persika, andra choklad, rök, citrus eller blommor.
Ju mer du skördar – desto mer producerar plantan!
Odlingsanvisningar – Chili & Paprika
Sådd
• Så från februari till april inomhus.
• Använd såjord och placera fröna ytligt, täck lätt.
• Optimal temperatur för groning: 24–28°C.
• Groningstid: 7–25 dagar (heta sorter tar längre tid).
Omplantering
• Plantera om i större krukor när plantorna fått 2–4 riktiga blad.
• Använd näringsrik och porös jord.
• Chili och paprika älskar värme: ställ ljust och varmt.
Utplantering
• Plantera ut när nattemperaturen stabilt ligger över 10°C.
• Trivs i växthus, varma hörn, mot sydvägg eller i stora krukor.
• Ge stöd till högre sorter.
Vatten & näring
• Vattna jämnt – inte för blött, inte för torrt.
• Tillsätt gärna tomatnäring eller nässelvatten under säsongen.
• För mycket kväve = mycket blad, få frukter.
Skörd
• Skörda efter hand – paprika blir sötare ju rödare den blir.
• Chili kan plockas både omogen (grön) och mogen (gul, röd, lila, orange beroende på sort).
Gourmetgaragetips!
Vill du ha extra arom i dina chilifrukter? Låt några plantor stå lite torrare sista veckorna – då koncentreras smaken som en hemlig viskning från solen.