Web
Analytics Made Easy - StatCounter

TRYFFELTRÄD/TRYFFELPLANTOR (HASSEL/EK)

 

Tryffelplantor   

OBS! Vi skickar tryffelträd endast inom Sverige.


Tryffel är underjordiska svampar som inte bara är utsökta delikatesser utan som av många anses vara den ultimata gastronomiska upplevelsen. Tryffel kan ätas råa, eller användas till att sublimera smaken i sallader och pasta. Tunna skivor av tryffel kan användas som fyllningar i olika kötträtter, i paté, risotto och mycket annat. 

Eftersom tryffel bara växer på vissa ställen, och dessutom är i princip omöjliga att hitta utan hjälp av en speciellt tränad tryffelgris eller tryffelhund, är de mycket dyra. Det finns dock en billig genväg till dessa underjordiska läckerheter - att odla dem själv! Hasselplantorna får sina rötter impregnerade med tryffelsporer och efter 5-7 år efter planteringen börjar de producera tryffel. En typisk planta producerar runt 50 gr tryffel per år efter 6 år och 80 - 100 gr efter 12 år.

Italienska tryffelträd: Vår leverantör har levererat tryffelträd i över 20 år och har därför stor erfarenhet. Hasselnötsplantan odlas från frö i steril miljö i växthus. Kontroll görs av leverantören själva in-house och sedan av universitetet i Aquila och därefter också av universitetet i Perugia. Vår leverantör har gjort sitt och nu är det vi som kunder som ska sköta resten. Tryffelodling kräver fyra saker: Ett tryffelträd (i vårt fall hasselnötsträd som är lämpliga för vårt klimat - som även producerar hasselnötter), jord som inte är förkompakt (en orörd del av trädgården är idealisk), jord som har PH-värde mellan 6,5 och 8,0 samt väldränerad jord.

När man skördar ska man försiktigt gräva runt rötterna med fingrarna. Borsta av tryffeln och förvara den kylskåp upp till 14 dagar och tvätta den innan den ska avnjutas. När tryffeln har tvättas måste den ätas upp direkt eller frysas ner.

Såvitt vi vet trivs Tryffelträdet bara i växtzon 1 och 2. Var god läs våra handelsvillkor i menyraden när det gäller våra plantor/tryffelträd.

 


 

  

 


Höj värdet på ditt hus - odla tryffel i din trädgård!