Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Tomat Scatolone (Pomodoro Scatolone) - ekologiska fröer

Tomat Scatolone (Pomodoro Scatolone) - ekologiska fröer

SEK 39,00

Brukar även kallas Scatolone di Bolsena. Det är en typisk tomat från regionen Lazio som odlas i Tuscia Viterbese-området. Den odlas vid Lago Bolsena, en av de största sjöarna i hela Europa. Namnet har den fått från det italienska ordet "scatola" som betyder låda. Varför kan man undra? En del säger att  det är för att om du delar tomaten som är den tom precis som en låda som ska fyllas. Den har en lite rödrosa färg med lite gröna inslag. Skär man den mitt itu ser man att tomaten är tom, de s.k. "scatolature".

Scatolone är en tomat med massor av fruktkött och knappt några fron och vätska och används främst för tomatsåser och olika tomatröror.

Artikelnr. ARC SAP
st

 

 

 

 

Brukar även kallas Scatolone di Bolsena. Det är en typisk tomat från regionen Lazio som odlas i Tuscia Viterbese-området. Den odlas vid Lago Bolsena, en av de största sjöarna i hela Europa. Namnet har den fått från det italienska ordet "scatola" som betyder låda. Varför kan kan undra? En del säger att det är för att om du delar tomaten som är den tom precis som en låda som ska fyllas, det är alltså en ihålig tomat.

 

Den har en lite rödrosa färg med lite gröna inslag. Skär man den mitt itu ser man att tomaten är tom, de s.k. "scatolature".

Scatolone är en tomat med massor av fruktkött och knappt några fron och vätska och används främst för tomatsåser och olika tomatröror. Hög sort som ska bindas upp och ha mycket stöd. Här en bild från våra frilandsodlingar där man ser hur yvig och hög plantan blir. Här ser man även de stora tunga tomatklasarna med dessa ihåliga Scatolone-tomater.

 

 

Scatolone kan man avnjuta färsk i sallader men normalt används den mest till såser och tomatröror och den brukar även ugnsbakas och fyllas med brödsmulor, persilja och kapris.

Ca 50 fröer per förpackning.


Odla italienskt - odla Scatolone. Odlingsanvisningar och tips

Det finns två olika typer av tomater; indeterminate (obestämda eller högväxande) och determinate (bestämda eller busktomater). Determinate är sorter där höjd och antal tomater per planta är genetiskt programmerade. De har ett buskigt växsätt och sidoskotten behöver inte tas bort. Typiska sorter under denna grupp är körsbärstomater och datterotomater men även mindre plommontomater som Roma.
Obestämda eller högväxande tomater växer konstant och deras frukter mognar över en lång period. De behöver stöd redan som småplantor. Att ta bort sidoskotten (tjuva) som växer mellan stammen och bladen är viktigt. Om det kommer skott upp från botten av plantan ska dessa också avlägsnas. Det är de större tomatsorterna som är obestämda och i denna grupp finns Costoluto, San Marzano, Cuore di Bue.


Såperiod: Mars-maj
Sådjup: 0,5-1 cm
Omplantering: När 3-4 riktiga tomatblad har utvecklas. Tomatplantorna ska ha stor plats och därför ska man använda så stora krukor som möjligt. Plantorna ska omplanteras så pass djupt att bara de första sticker upp. Sker odling direkt på friland ska det vara stort avstånd (20-30 cm) mellan varje planta.
Växtplats: Växthus eller trädgårdens eller balkongens soligaste och varmaste plats.
Skötsel: Vattningen ska alltid ske direkt i krukan, aldrig uppifrån över plantan. Ta bort de nedersta bladen på plantan. Det är vanligtvis dessa som först kan bli sjuka.
Samplantering: Tagetes med sina gula blommor har en positiv inverkan på tomatplantor. Gräslök planterad intill tomatplantor hjälper mot bladlöss. Basilika planterade bredvid tomater gör att tomaterna smakar ännu bättre. Dill, persilja, mynta, sallad och gurka är andra bra växter att samplantera med tomater.

Kunder som har köpt denna produkt har också köpt