Web
Analytics Made Easy - StatCounter

RADICCHIO & CIKORIA

Radicchio och Cicoria   

Det finns inget så italienskt som radicchio. Radicchio sätter inte bara färg och smak på dina sallader, utan kan också tillagas och serveras som grönsaker och dessutom är den mycket nyttig!

Några sorter kan planteras mycket sent och skördas ända fram till mars. Palla Rossa varianterna kan faktiskt tåla en temperatur på ner ill minus 15 grader så varför odlar vi inte massor med radicchio i vårt avlånga land?
Vi ser radicchio i butikerna i mixsallader men slingra över lite olivolja över dem istället, stek dom lätt eller tillaga dem till pasta, risotto, bruschetta osv.

Det tar ca. 3 månader innan du kan skörda radicchio. Radicchio vill ha näringsrik och väldränerad jord och gärna växa på en solig plats.

 

De olika radicchio- och cikoriasorterna är perenna men odlas vanligtvis som ettårliga. De vackra rödbladiga radicchisorterna är en typ av cikoria. 

Radicchio odlas bäst i kyligt klimat och odlar normalt på våren (från förkultivering) eller höst (direksått eller förkultivering). Ju kallare det är desto mörkare röda färg. De vackra radicchiosorterna ska oftast drivas och blekar. Med drivning menas att man gräven upp plantan, skär bort översta delen, trimmar roten till ca 20-30 cm och planterar om i kruka (vanligtvis med torvmossa eller sand). Täck med svart plast eller hink så att inte ljuset tränger in och och låt den växa tillbaka i en sval omgivning (10-14 grader), en källare fungear bra. Efter 2 veckor ca kan du skörda dessa vackra typiska radicchiosrorter med sina vackra vinröda blad.