Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Päronlök (A forma di pera) - biodynamiska fröer

Päronlök (A forma di pera) - biodynamiska fröer

SEK 59,00


Allium cepa L.

Gammal löksort som har form som ett päron. Löken är registrerad i Tyskland där den heter Birnförmige. Biodynamiska fröer och sort med i ProSpecieRara.

Traditionell sort från Franconia. Brukar direktsås efter sista frost men går även att förkultiveras senvinter/vår för utplantering. Skörd från augusti. 

Mycket uppskattad för sin söta och milda smak och passar både i sallader och i matlagning. 

2,5 gr biodynamiska fröer. Räcker till ca 3-5 kvm. 

Fröer är producerade i Tyskland.


Artikelnr. SATzw20
st

Allium cepa L.

Långsträckt, kopparfärgad lök med delikat, söt smak. En mycket gammal frankisk sort och sällsynthet.

Känd som "Bamberg päronformad" eller "lång, gul päronlök", denna lilla till medelstora, fasta lök med sin milt kryddiga, lätt söta smak har varit en av de traditionella löksorterna som odlats i stor skala på fertila dalslätter i avrinningsområdet för floden Regnitz sedan 1600-talet "Bamberg Garden Center". På grund av nedgången av den tidigare blomstrande grönsaksodlingen och den minskande ekonomiska betydelsen av den mindre produktiva sorten, odlades den "päronformade" sorten endast ibland i några få hemträdgårdar.

Den gamla lokala sorten, som man trodde var förlorad, kan nu erbjudas igen tack vare några hängivna vänner till Bambergs sortträdgård. Efter ett frösökssamtal hörde en trädgårdsmästare från Dörfleins, nära Hallstadt, som hade förvarat en tio år gammal (!) säck med lökfrön av sorten. Mirakulöst nog grodde en del av fröet! – Och idag är återigen en sortsraritet som delas ut av ProSpecieRara!

Dess utmärkta smak, den karakteristiska päronformen, dess lätta, fasta kött och den uttalade, vackra ringbildningen gör den gamla sorten intressant inte bara för engagerade Bamberg och Schweinfurt "Zwiebeltreter" utan också för många vänner av det traditionella köket: med soppor, såser och färsk till sallader, som lökstek, som fylld Bambergöllök med potatismos och surkål eller som frankisk löktårta.

Gammal löksort som har form som ett päron. Löken är en tysk specialitet där den heter Birnförmige. Biodynamiska fröer och sort med i ProSpecieRara. Löken är medelstor, fast och med en mild smak och doft. Den har ett brunaiktigt till lätt rödaktigt skal och vitt fruktkött. Fruktköttet är mjukt och har fina smala "ådror" som lätt kan skivas till snygga ringar. Den har en stor fördel jämfört med annan lök. Den söta smaken gör att den passar i råa rätter där den ger en delikat touch. Tack vare de fina ringarna passar den även att garnera många rätter, som pajer och ugnsrätter (eller pizza!). Känd är denna sort för att användas på lökbröd. Tack vare formen är den lätthanterlig och "stannar kvar" på skärbrädan när den ska skivas.

Så utomhus: från mars till början av maj; Groningstemperatur minst 5° C (optimal groningstemperatur 16-18° C), groningstid 15-20 dagar; ev, markörfrö med spenat eller rädisor

Sådjup: ca 1-2 cm

Avstånd: radavstånd 30 cm, i raden 5 cm

I växthus/inomhus: från februari, 4-5 frön per kruka, plantera ut på trebladsstadiet i små klumpar till ca 30 x 30 cm; Tips: att odla i flera krukor har visat sig

Plats: soligt, varmt, luftigt, löst, väldränerat, fuktig, ogräsfri; Obs: Viktiga faktorer för smakutvecklingen av denna sort är mineraltillgången i jorden och den doserade vattningen under växtsäsongen! En lägre vattentillförsel ökar skärpan.

Skörd: Mogna lökar kan förvaras torrt, svalt (men frostfritt) och mörkt över vintern.

Tips för skydd mot skadedjur: Samplantering med morötter, spenat, persilja eller växtskyddsnät med 0,8 mm maskvidd (gruvarbetarfluga, lökfluga) hjälper mot lökflugan. För fler bra och ogynnsamma sänggrannar, se: "Blandkulturer i ekologiska trädgårdar"

ca 700 korn per portion, räcker till ca 3-5 m²

 

 

Produktens taggar

Det finns inga taggar i registret.

Mina taggar

Kunder som har köpt denna produkt har också köpt