Lök Globruna - STORPACK

Lök Globruna - STORPACK

SEK 45,00


Artikelnr. SEMI160M
st

Odla samma lök som den kända från Montoro! Vår lök Globruna är en sen sort med utmärkta lagrinsegenskaper. Stor lök med lite gyllene skal och rosavitt fruktkött.

Vår lök Globruna är samma sort dom den berömda "cipolla ramata di Montoro"! Det är en autokton sort med rötterna i de små städerna Montoro Inferiore och Montoro Superiore, i provinsen Avellino i Kampanien.
"Ramata" hänvisar till den kopparliknande färgen på skalet; inuti är det köttet vitt med lila skallager.

Denna sort är rustik och tål både kalla vintrar och mycket varma somrar. Den skördas vanligtvis på sommaren och man låter lökarna torka på öppna fält i cirka två veckor; sedan rengörs lökarna och förvaras på fräscha och ventilerade platser. Deras stjälkar brukas flätas och de säljs i fina klasar som på bilden. När den bevaras på rätt sätt kan den hålla lagras långe. Denna lågringståliga lök var därför en basföda för den fattiga lokalbefolkningen, speciellt under de två världskrigen då det var ont om mat. Tyvärr, som det händer ofta, är denna lök i riskzonen på grund av jordbrukets utbeckling mot mer produktiva och standardiserade sorter. Kanske även är vi konsumenters fel som inte vill betala för att få unika sorter. 

Smaken på denna vackra lök är delikat och aromatisk och den används i flera recept. Italienarna är väldigt noga och framhäver ofta det positiva i att en grönsak är lättsmält så Montotolöken den också ätas rå (t.ex. i sallader); när den tillagas "smälter den inte bort" utan bevarar sin köttiga kompakthet. Denna sort användss för traditionella recept som kräver långa tillagningstider. Ett exempel är "sugo alla Genovese", en pastasås som liknar ragù (beredd med nötfärs), men utan tomater och massor av lök (och tillagad i ungefär 4 timmar!). Cipolla ramata di Montoro är idealisk även för soppor, såser eller ett enkelt recept som att skiva Monotorlöken och tillaga den i ugnen med endast lite olivolja och nymald svartpeppar. Och den är fantastisk god skivad ovanpå en rykande het pizza!

Så här sår man: Direktsådd februari alt. sådd oktober, omplantering januari/februari med utplantering efter sista frostdatum. Alt. förkultivering tidigt på året i pluggbrätte.

.


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt