Koriander (Coriandrum sativum) är en ettårig ört och släkt med persilja, dill, kummin och fänkål, alla medlemmar i familjen Umbelliferae.
Det tidigaste beviset för ordet koriadnon har man ansets härröra från den mykenska kulturen och grekiskan en utveckling av Ariadne, som var dotter till kungen Minos i den grekiska mytologin.
Det så att säga slutliga namnet blev koriander i olika former. Coriandre på franska. Coriandolo på italienska. Coriander på engelska. Det spanska ordet cilantro är det spanska namnet för bladen.
I USA, speciellt i norra delen har man även börjat använda det spanska namnet cilantro för blad och stjälk av plantan.
Fröna kallas helt enkelt för korianderfrön. Korianders färska blad används speciellt i det asiatiska köket för att smaksätta…allt.
Och du vet väl att blommorna även kan ätas och att koriander brukar ingår i blomstermix för bin och humlor?
Korianderfrön används också för att krydda olika grönsaker och
som krydda när man lägger in svamp. Fröerna som har en lätt apelsindoft och smak passar också i olika kex och kakor.
Korianderblommor går att äta och smakar helt annorlunda än bladen. Koriander brukar även ingå i olika blomstermixar för bin och humlor.
I våra generösa förpackningar finns det ca 270-300 st korianderfröer.
Kuriosa
Koriander är en GAMMAL kryddväxt som till och med blivit nämnd i texter på sanskrit, grekiskt och på latin.
I Ramses II's grav har man till och med hittat ett korianderfrö. De gamla kineserna trodde dessutom att man kunde bli
odödlig om man åt korianderfröer. Så glöm inte de att använda de goda fröerna! De främjar dessutom matsmältningen-
TIPS!
Ibland kallas koriander för kinesisk persilja. När du skördar korianderblad, skörda först de nedersta lite större bladen på plantan. De räknas som de allra bästa.
Frys koriander och använd som smaksättare i olika sammankokta rätter.
Hacka korianderblad och lägg i en exempelvid en istärningsform. Sen är det bara att tillsätta hela tärningar vid behov.