Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Slutsåld
Kvanne - Angelica archangelica

Kvanne - Angelica archangelica

Produkten är utsåld.

SEK 39,00

Kvanne är en mycket aromatisk och vacker ört. Den är faktisk medlem av persiljefamiljen och är mest känd för kanderad kvanne. Bladen används i olika marmlader och desserter. Det latinska namnet kommer från att kvanne är känd som änglarnas ört och detta på grund av dess medicinska egenskaper.
Kvanne är en hög och elegant tvåårig ört med fina blad och stor vita blomflocka som liknar paraplyer.

Artikelnr. GLOF 3/60

Vikingarnas vilda ört och det är faktiskt den ört som vi här uppe i "kalla" norden började odla och använda, inte bara för medicinskt bruk utan även som grön krydda i maten. Det var en av vikingarnas örter och de odlades i så kallade kvannegårdar.


Latinskt namn Angelica archangelica

Kvanne är en mycket aromatisk och vacker ört. Den är faktisk medlem av persiljefamiljen och är mest känd för kanderad kvanne. Bladen används i olika marmelader och desserter men även i olika örtbladningar som ex. timjan. Det latinska namnet kommer från att kvanne är känd som änglarnas ört och detta på grund av dess medicinska egenskaper. En sägen säger att Angelica ga
Kvanne är en hög och elegant tvåårig ört med fina blad och stor vita blomflocka som liknar paraplyer.

Stjälkar, blad och färska blommor som skördas under sommaren används i köket för att krydda många olika rätter som rätter med ägg och fisk. Kvanne används också i Vermouth. Torkade rötter används i infusioner och örtteer. 

Sådd: Torkade kvannefröer behöver en köldperiod (stratifiering) för att gro. Så många fröer på ytan. Kvannefröer har generellt låg grobarhet så var generös och så många per kruka. Placera lilla krukan i en plastpåse och förvara i frysen ca 3 veckor. Sedan är det bara att förkultivera som vanligt och plantera ut efter sista frost. Plantorna bör delas vart 3 år. 

 

Vilka delar kan man äta? Rot, stjälk, blad och frön.

 

 

 

 

 

 

 

Kunder som har köpt denna produkt har också köpt