Web
Analytics Made Easy - StatCounter

ÅRETS FRÖSLÄPP - FRÖNYHETER 2020

FRÖNYHETERNA 2020 PRESENTERAS I MITTEN AV NOVEMBER

 

SÅ FÖR FRAMTIDEN! 

En köks- och örtagård med fokus på blommor och örter för bin, humlor och fjärilar är viktigare än någonsin! Därför har vi myntat begreppet Så för framtiden! men fokus på sorter för en bivänlig köksträdgård.

 

ORANGE ÄR ÅRETS FÄRG HOS OSS!

Orange symboliserar lycka, solsken, entusiasm, kreativitet, beslutsamhet, framgång – precis som arbetet med en köksträdgård känns. Färgen orange är också associerad med hälsosam mat och välbefinnande – även det en symbol för en egen köksträdgård. Orange ger kulör till trädgården och humlor och bin älskar orange blommor.

 

GRÖN MATKULTUR
Gourmetgarage Fröer & Köksträdgård har specialiserat sig på gamla kultursorter som ingår i Italiens (och även Frankrikes) matkultur. Italiens hållbara tomatsorter (piennolo- och vintertomater) introducerades av oss redan år 2004 och vi fortsätter våra upptäckter. Vi har även startat samarbete med en ny producent och kommer därför att kunna erbjuda helt nya men gamla sorter för våra kunder. För det finns väl inget tråkigare än när alla fröfirmor har samma sorter?

Vi har täckt in hela den italienska kulinariska traditionen i vårt frösortiment. Norra och mellersta Italien och våra 2 små producenter i Kampanien och Apulien. Frankrikes tradition finns också med i bagaget med de franska ekologiska fröerna.

DEMETER-MÄRKNING
Nu är det dags att utöka odlingarna och vidderna och vi har stått på alptoppen i norra Italien och blickat ut över Schweiz och startat upp ett samarbete med Sativa Rehinau som producerar inte bara  ekologiska fröer utan de allra flesta sorter är även BIODYNAMISKA och därmed DEMETER certifierande! Läs mer om Demeter här.

I biodynamisk odling tar man inte bara hänsyn till ekologisk odling utan hela kretsloppet, naturen, månen och djuren och alla de krafter som påverkar oss människor

Demeter har de strängaste regler inte bara när det gäller odling utan även för djurhållningen. Något som ligger oss varmt om hjärtat.

BIOVERITA-MÄRKNING
Bioverita sorter är ekologiska eller biodynamiskt odlade sorter. Inte bara fröerna är odlade ekolgiskt utan även sorten. De olika sorterarna har odlats under ekologiska förhållanden i under många år. Därför är dessa sorter optimalt anpassade till ekologiska  odlingsförhållanden. Bioverita-märkningen innebär också att förökningsmetoderna stämmer överens med principerna om ekologiskt jordbruk och att sorterna producerar livskraftiga fröer. 

ProSpecieRara

Sorter märkta ProSpecieRara är "gamla sorter" som har en särskild kulturell eller historisk betydelse för Schweiz och dess grannregioner när det gäller odling, användning eller ursprung. De är också "nischvarianter" som inte är tillgängliga i stor kommersiell skala. ProSpecieRara sorter producerar alltid livskraftiga frön. Tilldelningsprogrammet drivs av ProSpecieRara-stiftelsenSorter som ingår i ProSpecieRara (återupptäckta sällsynta sorter). ProSpecieRara är en schweizisk stiftelse för den kulturhistoriska och genetiska mångfalden av växter och djur som syftar till att bevara mångfalden. Organisationen grundades 1982 och har huvudkontor i Basel i Schweiz.