Apium graveloens
Bladselleri. Sedano verde. Både blad och stjälkar används för att ge en aromatisk och distinkt smak i soppor, grytor, såser och sallad. Även perfekt till örtsalt. En verkligen bra och god krydda/bladgrönsak i köksträdgården. Smaken är mustig och påminner om rotselleri.
Sådjup: Ytligt. Selleri är ljusgroende.
Selleri passar att förkultiveras från februari - mars. Utplantering från mitten av maj när temperaturen är över 15 grader.
När en sort benämns “da taglio” på italienska kan man översätta det typ plock eller blad. Plocksallader på italienska heter ” Lattuga da taglio” till exempel. Här är bladselleri där man använder bladen. Bladen är nästan identiska med Gigante di Napoli persilja.
Bladsellerin är mycket köldtålig och tålig. Bladen kommer igen efter skörd. Mycket intensiv och angenäm smak. Perfekt i grytor, gratänger och soppor. Direktsådd på friland när det inte längre är risk för frost. Odling en stor del av året.