Fänkål

Knölfänkål kan vara lite knepigt att odla och därför har vi här sammanställt lite odlingstips här nedanför. Vi har många spännande fänkålsorter inkl. lokala sorter i vårt sortiment som vi kan njuta av under sommaren och hösten.

Såperiod på friland juni-juli för skörd sensommar/tidig höst. Förkultivering kan göras redan i maj-juni, omplantering efter ca 40-50 dagar. 2 gram fröer per kvadratmeter, radavstånd 50 cm, plantavstånd 25 cm.

Knölfänkål trivs som allra bäst när det är 25 grader, ju lägre temperatur desto mindre knöl. Knölen växer ovan jord så ett par veckor innan planerad skörd för att få fina knubbiga knölar kan man täcka den med jord. Vid skörd av knölen, ta bort bladverket och roten och gör den ren från jord.

 

Sammanfattningsvis: Det är viktigt att välja rätt sort och så i korrekt tid. Knölfänkål kräver värme och ska därför inte planteras ut förrän sommaren har kommit för att stanna. Kyla får knölen att sluta växa. Släng inte bladen. Bladen används i matlagning till fisk och annat gott. Vanligt i Italien är att man gör te på bladen. Nyttigt och gott!{{amount}}
Vi har så många spännande fänkål inkl. lokala sorter som vi kan njuta av under sommaren och hösten.