Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Kronärtskocka lila - Violet de Provence

Kronärtskocka lila - Violet de Provence

SEK 39,00


Underbar violett kronärtskocka från soliga Provence. Violet de Provence.

Kronärtskocka är inte bara gott utan det är även supernyttigt! Man använder kronärtskocka i sallad, till pasta, i pajer, frittatta, man fyller den, konserverar den, man har kronärtskockor som tillbehör till kött och fisk. Det finns hur många användningsmöjligheter som helst.


Artikelnr. DBO 21/2
st

Cynara Cardunculus L

Underbar lila kronärtskocka från soliga Provence - fröer från Gourmetgarage

Vackert lila med mycket god smak. Så tidigt på våren och omplantera eller så direkt på friland i väldränerad jord. Kronärtskockan är en ståtlig växt i köksträdgården och härstammar från södra Europa. Den kan faktiskt bli upp till 2 meter hög.

 

En klassiker! Vackert lila med mycket god smak. Så tidigt på våren. förkultivering kan startas redan från slutet januari och omplantera eller så direkt på friland i väldränerad jord.
Kronärtskockan är en ståtlig växt i köksträdgården och härstammar från södra Europa. Den kan faktiskt bli upp till 2 meter hög.

Man använder kronärtskocka i sallad, till pasta, i pajer, frittata, man fyller den, konserverar den och man har kronärtskockor som tillbehör till kött och fisk. Det finns hur många användningsmöjligheter som helst.

 

Kronärtskocka är en perenn och odlas vanligtvis som ettårig men har en livslängd på 4-5 år. Ska den övervintras ska den täckas noga med löv, bark eller liknande under de kalla vintermånaderna. Förkultivering inomhus eller direkt på friland efter sista frosten. Lägg fröerna i blöt ett dygn före sådd. Sådjup 2 cm.

 

Fröer till kronärtskocka från Provence

 

Det sägs att det var Napoleon som år 1756 hade med sig några plantor av den lila kronärtskockan från Provence till den lilla staden Perinaldo i Ligurien i nordvästra Italien. Den sydfranska kronärtskockan trivdes sedan utmärkt i sitt nya hemland och den är numera en av Perinaldos viktiga grödor - carciofi di Perinaldo. Den har inga taggar som många andra sorter har och är en mjäll delikatess i många rätter. Vi har fröer till den lila kronärtskockan från Provence 

Man använder kronärtskocka i sallad, till pasta, i pajer, frittatta, man fyller den, konserverar den, man har kronärtskockor som tillbehör till kött och fisk. Det finns hur många användningsmöjligheter som helst.

Man ska ju starta tidigt (febr-mars) med sin kronärtskocksodling men plantorna ska sedan inte planteras ut förrän risken för frost är helt över. Slutet maj/början juni. Och då ska de planteras djupt ner . De ska sedan ha en växtplats i full sol och i väldränerad jord. Gödning och vatten.


Kronärtskocka är en perenn men odlas vanligtvis som ettårig. Ska den övervintras ska den täckas noga med bark eller liknande under de kalla vintermånaderna. Förkultivering inomhus eller direkt på friland efter sista frosten.

OBS! Till dig som bor i sydligaste Sverige och som har haft milda vintrar senaste åren. Testa att så kronärtskocka på hösten.
 

Ca. 50 fröer per förpackning..
Lägg fröerna i blöt ett dygn före sådd. Sådjup: 2 cm.

Huvudena är klara för skörd typiskt i augusti månad. Skär av dem och lägg dem i kokande vatten och låt de koka i ca 30-45 minuter tills du känner att de känns möra. Testa genom att se om de yttersta bladen går lätt att ta av - då är det dags att ta upp dem. Enkelhet är det godaste och det räcker med att doppa dem i smör och havssalt. Citron är ett måste.

Kom ihåg att täcka dina kronärtkocksplantor över vintern för normalt tål de inte frost. Lägg halm eller granris över dem.

 

 

Produktens taggar

Det finns inga taggar i registret.

Mina taggar

Kunder som har köpt denna produkt har också köpt