Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Spaghetti alla Nerano

Skapad den under Grön och snäll mat

Spaghetti alla Nerano

SPAGHETTI ALLA NERANO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I dessa varma.augustidagar med temperaturer som påminner om Syditaliens och en tid när köksträdgården är full av små delikata zucchinifrukter är det på plats att tipsa om en enkel och typisk pastarätt från Amalfikusten. Närmare bestämt från Nerano, en liten fiskeby vackert belägen längs kusten.

Denna rätt skapades redan på 50-talet av Maria Grazia från restaurangen med samma namn och rätten har blivit symbol för Nerano. Viktigt är att det är nyskördade och fasta små zucchinifrukter som används. Här zucchini Romanesco,

Receptet är beräknat för 4 personer.
1 vitlöksklyfta
6 små zucchinifrukter, nyskördade. De ska skivas så tunt som möjligt, använd ex. osthyvel
80 gr provolone (det går också bra med riven parmesan (nyriven) om man inte kan få tag på provolone men för att få rätten autentisk är det bäst med provolone.
Salt och peppar
Ekologiskt smör
En näve färska basilikablad
God olivolja
Lite ekologisk citronzest (ingår inte i originalreceptet) kan vara gott att strö över färdig rätt
Låt vitlöksklyftan svettas i olivolja i en pannan till den får färg och ta sedan upp den. Lägg i zucchiniskivorna och låt dem puttra tills de har mjuknat. De får inte bli bruna. Tå upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper. Passa på att krydda med lite salt och peppar.
Koka upp pastavatten och koka pastan enligt anvisning.
Nu ska ca 1/3 del av zucchiniskivorna bli puré. Använd lite pastavatten och stavmixer.
Lägg zucchinipuréen i en stor serveringsskål. Koka spaghettin al dente, häll av och spara 1 kopp pastavatten. Lägg spaghettin i serveringsskålen, tillsätt riven ost och resten av zucchiniskivorna, kallt ekologiskt smör och rör runt tills pastan blir glansig och fin. Tillsätt ev. lite pastavatten om det behövs.
Servera omedelbart och garnera med färskriven basilika och lite citronzest. Tips: Prova också att garnera med strimlade zucchiniblommor som både är snyggt och gott.
Buon appetito!


Kommentar(er) 2

Skriv din kommentar