Web
Analytics Made Easy - StatCounter

SYDITALIENS VINTERTOMATER HAR BLIVIT SYMBOLER FÖR HÅLLBAR LIVSSTIL OCH SJÄLVHUSHÅLLNING 

skapad den under Odlingstips, Frötrender

 SYDITALIENS VINTERTOMATER HAR BLIVIT SYMBOLER FÖR HÅLLBAR LIVSSTIL OCH SJÄLVHUSHÅLLNING 

SYDITALIENS VINTERTOMATER HAR BLIVIT SYMBOLER FÖR HÅLLBAR LIVSSTIL OCH SJÄLVHUSHÅLLNING 

Våren är här och frösäsongen har varit igång i några månader, men redan nu är det tydligt vad årets stora odlingstrend är – alla vill odla Syditaliens piennolo- och vintertomater!  
”Vi har länge haft Italiens hållbara tomatsorter i vårt frösortiment, men i år har försäljningen och intresset för våra syditalienska tomatsorter verkligen exploderat”, berättar Anna Åkerman, innehavare av Gourmetgarage Fröer & Köksträdgård. ”Vi vet att odlare söker en hållbar livsstil och de vill vara så självhushållande som möjligt med grönsaker från sina egna odlingar.”  
Att kunna njuta av egenodlade tomater året runt är det ultimativa när det gäller självhushållning, och det som kännetecknar just de syditalienska tomatsorterna är deras långa hållbarhet.  
”Vår Ponderosa är nog den mest hållbara sorten vi har i vårt frösortiment”, fortsätter Anna. ”Vi har till och med haft tomater som är fräscha som nyponrosor i mitten av maj, 8 månader efter skörd.”  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad är piennolo- och vintertomater? 

Piennolo- och vintertomater är Syditaliens hållbaraste tomatsorter. Traditionellt hängs de klasvis upp på ett tjockt vegetabiliskt snöre, som sedan knyts ihop till en stor ring så att de bildar en enda stor tomatklase. Därefter hängs klasarna upp på krokar eller liknande så att de inte är i kontakt med marken, och förvaras svalt och luftigt. Tack vare sitt tjocka skal och låga vätskeinnehåll kan de lagras mycket länge. 

 

Sedan starten av Gourmetgarage för 15 år sedan har sortimentet utökats till att idag omfatta hela 8 sorter, som ex.  Regina, Grappoli d’inverno, Ponderosa, Vesuvio giallo och Principe Borghese, och de är alla sorter som är typiska för Syditaliens tomatkultur. 


Förutom att de syditalienska tomaterna har en extremt lång hållbarhet har de även en annan mycket positiv egenskap. De kräver inte så mycket vatten. I Syditalien där bevattning oftast inte är tillåtet eller där att odlingen sker högt uppe på berg och sluttningar, klarar dessa sorter varma och torra somrar utan vatten.   
”Att de syditalienska tomatsorterna har tagit Sverige med storm, och att de har blivit symboler för en hållbar livsstil tycker jag är fantastiskt roligt. Vi har hittat vår nisch med våra italienska hållbara tomatsorter men vi märker nu att våra konkurrenter sneglar mot vårt sortiment. 

Jag vågar gissa att vi snart ser våra piennolo- och vintertomatsorter även hos andra svenska fröfirmor”, avslutar Anna Åkerman. 
 

OM GOURMETGARAGE 

 

Gourmetgarage har sedan starten år 2004 nischat sig och sålt fröer till Italiens alla kultursorter. Företaget har agentur för norditalienska Franchi Sementi här i Skandinavien, men samarbetar även med syditalienska fröproducenter. I år har Gourmetgarage även inlett ett samarbete med en fröproducent i Schweiz, och har därmed blivit första fröfirman i Sverige som kan erbjuda fröer från biodynamisk odling med Demeter-certifiering.  
För mer information, kontakta Anna Åkerman via e-post info@gourmetgarage.se 
För fler högupplösta pressbilder, kontakta Anna på info@gourmetgarage.se 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar